Gazete Vatan Logo

Olan Turkcell yatırımcısına oldu!

Sonera-Altimo kilitledi, olan Turkcell yatırımcısına oldu...

Turkcell’de yabancı ortak TeliaSonera, bağımsız yöneticiyi değiştirme maddesini genel kurula getiremeyince dün bir kez daha yönetimi ibra etmeyerek temettü dağıtımını engelledi. 1.3 milyar TL’lik temettü, TeliaSonera ve Rus Alfa yönetimi ibra etmediği için dağıtılamıyor. Kriz döneminde Borsa’da yara alan küçük yatırımcı tepkili...

TeliaSonera ve Altimo’nun 21 Nisan’da kilitledikleri Turkcell Genel Kurulu toplantısı dün bir kez daha yapılırken yine karar çıkmadı.

Telia Sonera ve Altimo, Turkcell Yönetim Kurulu’nda değişiklik yapmaya çalışıp başaramayınca genel kurul maddelerini ibra etmeyerek şirketin bir kez daha elini kolunu bağladı.

Aziz Yıldırım’ın da avukatı olan ve Turkcell’de ortaklar arasındaki gerginlikte Telia Sonera’nın avukatı olan Faik Işık önerge vererek Turkcell yönetim kuruluna 2 bağımsız üye atanmasını istedi. Bu talep daha önce de iletilmiş ancak kabul edilmemişti. Mahkemeye yapılan itiraz da reddedilmişti.

İstekleri yerine getirilmeyen ortaklar faaliyet raporunu bir kez daha onaylamadı ve Turkcell Genel Kurulu üçüncü kez kilitlendi. TeliaSonera ve Altimo temsilcileri oylamada çekimser ve red oyu kullandılar.

Boryad Başkanı Ali Bahçuvan, faaliyet raporu onaylanmadığı için kâr paylarının da dağıtılamayacağını bu durumdan en çok küçük yatırımcıların zarar gördüğünü söyledi.

Genel Kurulda Faik Işık şov

Turkcell’in Genel Kurulu’na damgasını vuran gelişme ise toplantıda yaşanan Türkçe tartışması oldu. Şirketin yabancı ortağı TeliaSonera’nın avukatı Faik Işık, “Yanında bir hukuk danışmanı ve bir tercümanı olan yönetim kurulu başkanı istemiyoruz. Turkcell’e Türk şirketi diyoruz ancak genel kurulda yönetim kurulu Türkçe konuşmuyor. Türkçe konuşan yönetim istiyoruz” dedi. Turkcell yönetiminin daha etkin hale getirilmek iddiasıyla yönetim kurulundaki bağımsız üye sayısının artırmak için Nisan ayında yapılan toplantıda Altimo ve TeliaSonera temsilcileri, yönetim kuruluna atanacak 1 veya birden fazla bağımsız kurul üyesi için ek gündem maddesi önerisinde bulunmuş ancak bu talepleri kabul edilmemişti.

TEB ilk 6 ayda 36.6 milyar TL’lik aktif büyüklüğe ulaştı

Bu yılın ilk çeyreğinde Fortis Bank ile birleşerek tüm şubelerini tek bir marka altında toplayan Türk Ekonomi Bankası (TEB), yılın ikinci çeyreğinde operasyonel birleşmesine devam ederken aynı zamanda büyümesini sürdürdü. İkinci çeyrekte TEB’in aktifleri önceki çeyreğe göre yüzde 17 oranında artışla 36.6 milyar TL’ye ulaştı. Toplam aktiflerin yüzde 66’sını oluşturan krediler ise ilk çeyreğe göre yüzde 16 oranında artarak 24.2 milyar TL’ye çıktı.

TEB, yılın ikinci çeyreğinde bireysel tasarruf mevduatındaki artışın katkısıyla mevduatını büyüterek toplam mevduatını 17.9 milyar TL’ye yükseltti. Bankanın konsolide olmayan net kârı birleşmenin maliyetlerinin mali tablolara yansıdığı yılın ilk yarısında 113 milyon TL’ye ulaştı. Özkaynakları 4.2 milyar TL’ye ulaşan TEB’in sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 13.9 olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı