Gazete Vatan Logo

Okullarda uyuşturucuya dikkat

Adana İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Yeşilay Haftası etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen "Alkol ve Madde Bağımlılığı" konulu panelde, hap ve esrar kullanımıyla ilgi yapılan bir araştırmanın sonuçları açıklandı

10 ilde yapılan araştırmada, hap ve esrar kullanımının en çok İzmir'de olduğu, bunu Adana'nın izlediği bildirildi. Hap ve esrarın ise en çok özel okullar, Anadolu liseleri ile meslek liselerinde kullanıldığı belirlendi.

Adana Hekimevi'nde, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Yeşilay Haftası nedeniyle "Alkol ve Madde Bağımlılığı" konulu toplantı düzenlendi. Adana'daki 150'ye yakın rehber öğretmenin katıldığı toplantının açış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Tanju Altunsu, rehber öğretmenlerin öğrencilerin en yakınında olan kişiler olduğunu, en büyük yardımı rehber öğretmenlerin yapacağını belirterek, "Rehber öğretmenlerimiz öğrenciler ile aileleri arasında köprü görevi kurarak sorunlarının çözümünde çok büyük görevler üstlenmektedir. Gençlerimizi sigara başta olmak üzere alkol ve madde bağımlığından uzak tutmalıyız. Sigaranın 4 bini aşkın zararları olduğu belirtiliyor. Bunların her biri vücudumuza ayrı ayrı zarar veriyor. Bu tür alışkanlıklara hiçbir şekilde başlamamak gerekiyor" dedi.

Adana Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı Psikiyatrist Hamza Avcı da, başta sigara, alkol ve madde bağımlılığı konusunda uyarılarda bulundu. Rehber öğretmenlerinin görev ve sorumluluklarının çok büyük olduğuna dikkat çeken Avcı, sigara ve uyuşturucu bağımlılığının vücudu tahrip ettiğini söyledi. Psikiyatrist Avcı, "Ailelere çok büyük görevler düşüyor. İnsanların kişiliklerini oluşturmada ve davranışlarını biçimlendirmede toplumdan gelen etkiler büyüktür. Uyuşturucu maddelerden alkol ve bağımlılık yapan maddelerden korunmak, bunlara alışmış olanların tedavisinden çok daha kolay etkili ve ucuzdur" diye konuştu.

Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde görev yapan Psikolog Gürdal Gürhan ise anne ve babaların çocuklarını çok iyi gözlemlemelerini istedi. Yapılan araştırmalarda sigara kullanımının her geçen gün arttığına işaret eden Görhan, özellikle kadınlarda sigara kullanımındaki artışın dikkat çekici olduğunu söyledi. Psikolog Gürdal Görhan, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi tarafından aralarında İzmir, Adana, Konya, Sivas ve Eskişehir'in de bulunduğu 10 ilde özel okulları, Anadolu liseleri, meslek liseleri ve devlet liselerini kapsayan çok geniş kapsamlı bir araştırmanın yapıldığını, 2002 yılında gerçekleştirilen araştırmada, en az bir kez esrar ve hap kullanan öğrencilerin oranının ürkütücü boyutta olduğunu söyledi. Görhan, hap ve esrar kullanımında İzmir'in ilk sırada yer aldığını, ikinci sırada ise Adana'nın bulunduğunu, hap ve esrar kullanımının ise en çok özel okullarda kullanıldığının ortaya çıktığını, bunu Anadolu liseleri ile meslek liselerinin izlediğini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı