Gazete Vatan Logo

Okullarda ilk günün en büyük sorunu!

Öğretmenler bu yaş grubu öğrencilerle neler yaşadı?

“Mini mini birler” eğitimde ilk iki günü tamamladı. Gülen, ağlayan, annesinden ayrılamayan, keyifle oynayanların yanında tuvalete yetişemeyen ve uzanamadığı lavabodan şikayet eden de oldu. Peki öğretmenler ilk defa karşılaştıkları bu yaş grubu öğrencilerle neler yaşadı? İşte çok tartışılan 60 ve 72 aylık çocukların öğretmenlerinin ilk iki günden izlenimleri.

Öğretmenler velileri anaokulu için ikna etti

- Remzi Özmen (Kamu-Sen İstanbul 8 Nolu Şube Başkanı):
Bazı ilkokullarda öğretmenler, velilerle toplantı yaparak ufak çocukların uyum sağlayamayacağını anlattı. 60-66 aya arasında çocuğu olan bazı veliler ikna olarak ana okuluna döndüler. Velilerin çoğu okula gitmeye mecbur olduğunu zannediyor. Mesela anasınıfında 4 kişi 20 öğrenciye bakıyor. Şimdi siz aynı yaşlardaki 40 öğrenciyi aynı sınıfa koyup başına bir öğretmen veriyorsunuz. Bu çocuklarda tuvalet alışkanlığı yok. Ağlayanın haddi hesabı yok.

Öğretmenleri iğneci gibi gösteren veli var

- Arzu Erdoğan (Eğitim-Sen 4 Nolu Şube Başkanı): “Tuvaletlerin klozet olması gerekir ama bizim binada tuvaletler alaturka. Çocuklar küçük bacaklarını açıp oturamıyor, sonra da kalkamıyor. Onlara duvara ya da musluğa tutunarak kalkmasını, kilodunu, pantalonunu nasıl toplayacağını öğrettik. Kaç kişi bu şekilde altına kaçırdı. Çok ağlayan öğrenciler oldu. Bir çoğu şu anda anneleriyle birlikte oturuyor. Bazı veliler de çocukları eskinin iğneciler gibi öğretmenlerden korkutmuş.”

Altına kaçıran çocuklar oldu

- Nursel Tanrıverdi (Eğitim-Sen İstanbul 3 Nolu Şube Sekreteri): “Çocukların çoğu ağlayıp, annesinden ayrılmak istemiyor. Velilerin tek sorusu ‘çocuklar bu yıl ne zaman okuyacaklar’ oluyor. Aslında bu yıl okuma yazma yok. Nisan ayından itibaren çizgi çalışması ve verilen iki ses olan “e” ve “a” seslerini öğrenecek. Veliler duyunca ‘ana sınıfından farkı yok’ diye tepki gösterdi. Daha müfredat yok. Aralarında 2 yaş fark olan çocuklar var. Her arkadaşın sınıfında söyleyemediği ya da yetiştiremediği için 1’er 2’şer öğrenci altına kaçırdı. En çok duyduğumuz cümleler ‘annem nerede’ ve ‘annemi istiyorum’ oldu. Anne ve babasının adını unutanla bile karşılaştık.

Haberin Devamı