Gazete Vatan Logo

Anaokulu ve birinci sınıflar ders başı yaptı! İşte İstanbul'da ilk okul günü...

Resmi ve özel olmak üzere ilkokul 1. sınıf öğrencileri, okul öncesi öğrencileri, özel eğitim okulları ana sınıfı ve 1. sınıfları için bugün ilk ders zili çaldı. Aileleriyle okula gelen öğrenciler içeriye sosyal mesafe kuralı göz önünde bulundurularak teker teker alındı. Okul girişinde ateşleri ölçüldü ve maske dağıtımı yapıldı. Öte yandan alınan yeni karara göre İlköğretim 1. ile 8. sınıf öğrencilerine 'okul sıralarında' yapılan çocukluk çağı pekiştirme aşıları, bu yıl ilk kez pandemi nedeniyle aile hekimliklerine taşınıyor.

Anaokulu ve birinci sınıflar ders başı yaptı! İşte İstanbul'da ilk okul günü...

Okullarda yüz yüze eğitim anasınıfı ve ilkokul 1’inci sınıflar için bugün saat 9 itibari ile başladı. 21-25 Eylül’de gerçekleştirilecek uyum programına göre yüz yüze eğitim haftada 1 gün olacak. Bakanlık, yurt genelinde yüz yüze eğitime geçilecek okullarda son hazırlıklar tamamlandı.
İstanbul'da Kağıthane Mehmet Akif Ersoy İlkokulu’nda, okulun ilk günü anne babalar çocuklarını yalnız bırakmadı. Okul bahçesine alınmayan aileler, çocuklarını öğretmenlere teslim etti. Öğrencilerin okul girişinde ateşleri ölçüldü, polis ekipleri tarafından bilgilendirildi. Maske dağıtan ekipler, öğrencileri sık sık ellerini yıkamaları ve maskelerini değiştirmeleri konusunda uyardı.
ANNE BABALAR HEM MUTLU HEM TEDİRGİN
Çocuklarını okulun ilk günü yalnız bırakmayan aileler ise hem mutlu hem tedirgin olduklarını ifade etti. Yasemin Aksu, “Heyecan var tabii. Böyle bir süreçte tek başına bırakacağız okulda ilk defa. Hayırlısı olsun diyelim. Endişemiz de var tedirginliğimiz de var. Nasıl olacak? Nasıl bir süreç geçirecekler? Daha çok küçükler 1’inci sınıflar çünkü. Ama gerekli bütün tedbirleri verdik evde. Hayırlısı olsun onlar da dikkat edecektir diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
“DEĞİŞİK BİR SÜREÇ”
Ömer Akyüz ise, “Heyecan var kızım başladı bugün 1’inci sınıfa. Değişik bir süreç. Tedbirler gayet güzel alınmış. Evde biz de kendisine gerekli bilgileri verdik. Maskesini takmasını, dezenfektanını kullanmasını söyledik. Bakacağız artık biz de heyecanlıyız çocuklar da heyecanlı. Değişik bir sistem. Hayırlısı olsun” ifadelerini kullandı.
BAKAN SELÇUK: ÇOK BEKLEDİK AMA KAVUŞTUK
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Twitter hesabından yüz yüze eğitim paylaşımı yaptı. Selçuk, "Çok bekledik ama kavuştuk. Tedbirlerimiz alındı, okullarımız hazırlandı, öğretmenlerimiz ve 1. sınıf öğrencilerimiz güvenle buluştular. Zil çalsın, İstiklal Marşı’mız okul bahçesinde yankılansın; ders ve eğitim başlasın, çocuklarımız sıralarında yerini alsın ve #yaşasınokulumuz

Haberin Devamı

OKULLARDA YENİ DÖNEM NASIL OLACAK?

Haberin Devamı

Corona virüs salgının başlamasının hemen ardından okullardaki eğitime ara verilmesinin ardında uzaktan eğitim başlamıştı. 6 ayın ardından açılan okullarda işleyişin nasıl olacağı ise en çok merak edilen konular arasında.

KORİDOR, TUVALET VE BAHÇE...
Okulların açılması ile birlikte çok sayıda öğrencinin koridor, tuvalet ve bahçede bir araya gelmesi en önemli problemlerden biri olarak görülüyordu. Sınıfta öğretmenlerin gözetiminde olan çocukların kalabalıklar içinde hijyen, maske ve mesafe kurallarına uymayacağı için bulaşın artabileceği belirtiliyordu. Bakanlığın bu konuda bir çalışma yaptığı ve ders saatlerinin kısaltılmasının yanı sırada teneffüslerin de farklı saatlerde yapılmasına karar verildi. Bu durumda hem sınıf mevcutları en az yarıya inecek hem de sınıflar farklı saatlerde teneffüse çıkacağı için öğrencilerin teması azalacak.
MASKE VE DEZENFEKTAN
Okulların açılmasından önce okulların dezenfektan (el ve genel okul temizliğinde kullanılacak), öğretmen ve öğrencilerin maske ihtiyaçlarının karşılanmasına dönük de gerekli çalışmalar yapıldı. Okullarda herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için tüm önlemler alınıyor.
İLK KEZ AİLE HEKİMLİKLERİNE TAŞINIYOR
Her yıl okulların açılmasıyla beraber bir yıl içerisinde sınıflarda yapılan çocukluk çağı pekiştirme aşıları, Kovid 19 salgını nedeniyle bu yıl ilk kez Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) yapılacak. Türkiye genelindeki yaklaşık 5 milyon ilköğretim 1. sınıf ve 8. sınıf öğrencisinin 3 ay içinde aşılanmasının tamamlanması gerekiyor. Ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın bu yıl Aşı Danışma Kurulu’nun tavsiyesi ile aşılama takviminde yaptığı değişiklikle, 1 Temmuz 2016 ve sonrasında doğan çocuklar da ilkokul birinci sınıfı beklemeden aile hekimliklerinde pekiştirme aşılarını olacaklar.
AHESEN Başkanı Dr. Gürsel Özer, Demirören Haber Ajansı’na (DHA) yaptığı açıklamada “Biz çok uzun yıllardır hem ilkokul 1. sınıfta hem de 8. sınıfta aşılamalar yapıyorduk. Bunlar çocukluk çağı aşılarının tamamlama dozları oluyor. 1. sınıfta difteri, boğmaca, tetanos, kızamık, kızamıkçık, kabakulak aşıları; 8. sınıfta da tetanos aşısını yapıyoruz. Eskiden biz bu aşıları okullara gidip 1 yıllık süre içerisinde tamamlıyorduk. Ancak Bakanlığın, Temmuz ayında Aşı Danışma Kurulunun önerileri ile yayınladığı bildiride, 1. Sınıf aşıları 4 yaşa çekildi ve bunlar da ASM’lerde yapılmaya başlandı. Biz Temmuz ayından itibaren başladık aşılamalara” dedi.
“BİR YILDA YAPTIĞIMIZ AŞILARI 3 AYDA BİTİRECEĞİZ, PLANLI OLMAK ZORUNDAYIZ”
Dr. Özer, bu yıl aşılamaların çok planlı programlı yapılmak zorunda olduğunu anlatarak, şöyle konuştu:
“Önceki yıllarda 1 yıl boyunca yapılan bu aşıların, 3 ayda tamamlanması gerekiyor. Malum pandemi var, zatürre aşısı da gününde. Ciddi bir yoğunluk oluşmaya başladı. Aşılarımızı hem transportta hem merkezlerimizde soğuk zincirde korumamız lazım. Evet her ASM’de buzdolaplarımız var. 2 ila 8 derece arasında saklıyoruz aşıları. Ancak bunun kırılmaması için aşıyı belli sayılarda alabiliriz. O nedenle de hepsini birden stoklamamız mümkün değil. Bu yıl Türkiye'de 2.5 milyon çocuk 1. sınıfa başlayacak, 8. sınıflar da 2.5 milyon civarında. Yine bizim geçen seneki rakamlara göre 18 milyon ilköğretim çocuğumuzun da her sene periyodik muayenelerinin yapılması gerekiyor. Örneğin benim kayıtlı kişi sayım 3 bin 900'lerde. Kayıtlı kişi sayılarının 2 bin 500’lere düşürülmesi lazım ki bu yığılmaların önüne geçebilelim. Bunu nasıl aşabiliriz? İş burada ailelerimize düşüyor. Lütfen bizden randevu alarak gelsinler ki bunun önüne geçelim. Okul çağı çocuklarının periyodik izlemleri, zatürre aşısı için gelenler, hepsi için bunu söylüyoruz. Bize başvuruda bulunacaklar, randevularını vereceğiz ve bir planlama içerisinde aşılamaları gerçekleştireceğiz. Çünkü bizim, çocuklarımızı salgından da korumamız gerekiyor. Aileler bize yardımcı olmalı ki biz bunu başaralım. Randevularını alarak o saate çocukları ile beraber gelirlerse yoğunluğun içine girmeden aşılarını yaptırabilirler.”
PNÖMOKOK AŞISI SADECE ZATÜRREDEN KORUR, BU BİR KOVİD AŞISI DEĞİL
Çocukluk çağı aşılarının toplum sağlığı açısından da çok önemli olduğunu vurgulayan Dr. Özer, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Eğer bu tamamlama aşılarını yaptırmazsa aileler, daha önce yaptırılan dozların etkinliği azalır ve çocukların difteri, boğmaca, kızamık ya da tetanos gibi enfeksiyonlara yakalanma riskleri artar. Biliyorsunuz çocuk aşılarından biri de zatürre aşısı. Son zamanlarda pandemiyle beraber bu da gündem oldu. 65 yaş üzeri ve kronik hastalığı olanlara da yapıyoruz bunu. 65 yaşın altında olup da şeker hastalığı, KOAH, astım gibi kronik rahatsızlığı bulunanlar ile bağışıklığı baskılananlara da yapılıyor. Onun haricindeki popülasyona Aşı Danışma Kurulu kesinlikle önermiyor. Ayrıca bu aşı sadece bakteriyel pnömoni’den yani zatürreden korur. Bu bir Kovid aşısı değildir. Vatandaşlarımız bunu kesinlikle karıştırmasın.”
“ZATÜRRE AŞISI KALMADIĞI SÖYLENTİLERİ DOĞRU DEĞİL”
Son günlerde ASM’lerde zatürre aşısı kalmadığına dair söylentilerin de gündeme geldiğine işaret eden Dr. Özer, şu uyarılarla sözlerini noktaladı:
“Bu kesinlikle doğru değil. Aşı için gerekli soğuk zincir koşulları nedeniyle merkezlerimize sınırlı sayıda aşı getirtebiliyoruz. Çünkü tamamını getirip dolaplarımızda saklamamız mümkün değil. Çok büyük dozlarda aşıları alıp aile sağlığı merkezlerimizde tutamayız. Telaşa gerek yok, bu aşının yapılması gereken herkese randevu veriyoruz, planlamalarımızı yapıp dolaplarımızın kapasitesine göre aşı stoklarımızı elimizde bulunduruyoruz ve bu aşıyı olması gereken herkesi randevularına göre çağırıyoruz. Burada da yığılmaların önüne geçmek adına randevusuz aşı olmaya gelinmemesi büyük önem taşıyor.”

Haberin Devamı