Gazete Vatan Logo

Okullar açılıyor, bulaşıcı hastalıklar kapıda!

KBB Uzmanı Doç. Seçkin Ulusoy, okulların açılmasıyla bulaşıcı hastalık riskinin arttığını söyledi.

Okullar açılıyor, bulaşıcı hastalıklar kapıda!

Ellerini sık yıkayan çocukların bulaşıcı hastalıklara direnç kazandıklarını belirten KBB Uzmanı Doç. Seçkin Ulusoy, okulların açılmasıyla bulaşıcı hastalık riskinin arttığını söyledi, “Çocukları bulaşıcı hastalıklardan, aşılarını yaptırarak, sağlıklı beslenmelerini sağlayarak, ellerini sık yıkamaları gerektiği bilincini vererek koruyabiliriz” dedi.

Pazartesi günü milyonlarca öğrenci ders başı yapacak. Okulların açılması ve sonbaharın gelmesiyle birlikte bulaşıcı hastalıkların da artması bekleniyor.

Çocukların okul başarılarını da etkileyebilen toplum enfeksiyonlarından korunma yolları hakkında bilgi veren KBB ve Baş-Boyun Cerrahı Doç. Dr. Seçkin Ulusoy, okul çağı çocuklarında en çok üst solunum yolu enfeksiyonlarının görüldüğünü söyledi. Çocukluk çağındaki doktor ziyaretlerinin yarıdan fazlasını üst solunum yolu enfeksiyonlarının oluşturduğunu anlatan Doç. Ulusoy, şunları kaydetti:

“Nezle, gribal enfeksiyonlar, sinüzit, bademcik iltihapları, orta kulak iltihapları gibi hastalıklar, üst solunum yolu enfeksiyonlarını oluşturuyor. Çocuklar yılda 6 - 8 kez, yetişkinler yılda 2 - 4 kez, üst solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle doktora gidiyor. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının büyük çoğunluğu virüs kaynaklı olduğundan, antibiyotik kullanılmasına gerek olmuyor. Ancak, beraberinde ateş, şiddetli ağrı, boyundaki lenf bezlerinin büyümesi gibi şikayetler devam ediyorsa ve alt solunum yolu enfeksiyonlarına yayılma (zatürre, bronşit) başlamışsa, bu durumda antibiyotik tedavisine başlanması gerekir.”

Haberin Devamı

BULAŞICI HASTALIKLARDAN KORUNMANIN 7 ETKİLİ YOLU

Hastalığa sebep olan etkenlerden uzak kalmanın, korunmanın temeli olduğunun altını çizen Doç. Dr. Seçkin Ulusoy, bulaşıcı hastalıklardan korunmanın 7 etkili yoluna ilişkin şunları açıkladı:

- Bulaşıcı hastalıklardan korumak için eksik aşılar varsa tamamlanmalıdır.

- Bağışıklık sisteminin sağlam olmasında, her türlü vitaminleri içeren meyve ve sebzelerin yanında, minerallerin dengeli tüketilmesi önemlidir. Bağışıklık sistemi, sadece C vitamini- ekinezya gibi doğal ürünlere bağlı olmayıp, tüm vitaminler ve güneş ışığının da uygun dozda alınmasıyla yeterince güçlü olacaktır.

Haberin Devamı

- Ellerin, gün içerisinde sık sık antiseptik solüsyonlar veya sabunlu suyla yıkanması anahtar önemi olan koruyucu noktadır.

- Okul dönemi boyunca, sınıfların, odaların, kapalı ortamların sık sık havalandırılması önemlidir.

- Hastalarla, temastan ve ortak eşya kullanımından kaçınmak oldukça koruyucudur. - --Hasta olduğu bilinen kişilere, bir metreden fazla yaklaşılmamalıdır. Hasta ile ilgilenmek durumunda olan kişilerin, ağız ve burnunu kapatacak bir maske kullanmaları lazımdır.

- Hasta kişiler hapşırırken, ağızlarını kapatacak şekilde kağıt peçete kullanmalıdır. Kullanılan peçetelerin, uygun şekilde toplanarak poşetle çöpe atılması gerekir.

- Mevsim özelliklerine uygun giyilmelidir. Halk arasındaki, virüslerin karda yayılmayacağı inancı gerçekleri yansıtmaz. Grip etkeni olan influenza virüsü, tüm hava koşullarında yaşar. Virüsün soğukta yayılma hızı azalsa da, vücuda girdiğinde vücut ısısıyla aktive olur ve hızlı biçimde çoğalır. (NTV)

Haberin Devamı