Gazete Vatan Logo
Magazin Okulda diş fırçalama ders başarısını artırır

Okulda diş fırçalama ders başarısını artırır

Kahvaltı yapıp servise yetişme, akşamları ödev yapma telaşı çocuklara diş fırçalamayı unutturuyor. Ve okulda da ders aralarında sağlıksız yiyecekler tüketip, tuvaletlerdeki lavabolar yeterince temiz değil diye dişlerini fırçalamayı ihmal eden çocukların dişleri çürüyor...

Dentway Diş Kliniği’nden Çocuk Ağız ve Diş Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Şule Çıldır, okul döneminde çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırmanın yollarını anlattı.

Uyanınca 2 dakika dişlerine ayırmalı

Bazı çocuklar kahvaltısını okulda yapar ve evden bir şey yemeden çıktığı için de dişlerini fırçalama gereği duymaz. Ancak gece boyunca diş yüzeyinde oluşan plağın, sabahları bir şey yenilmese de fırçalanarak uzaklaştırılması son derece önemlidir. Çünkü sonrasında kahvaltı yapılsa da diş yüzeyindeki plak ortadan kaldırıldığı için çürük oluşma riski en aza indirilmiş olur. Ayrıca sabahları dişlerin fırçalanması her bireyin sahip olması gereken önemli bir alışkanlıktır. Bu alışkanlıklar da en iyi çocukluk döneminde edinilebilir. Bu nedenle her sabah çocuklara diş fırçalatmak, ileride sağlıklı ağız ve diş yapısına sahip olmada büyük önem taşır.

Kahvaltı sonrasında fırçalama ile çürük riskini ortadan kaldırın

Kahvaltıda genellikle vakit azlığı nedeniyle mısır gevreği veya 1 bardak süt gibi tüketimi hızlı ve kolay olan besinler tercih edilir. Bazen bu yiyecek ya da içeceklerin besin değerini artırmak için içerilerine bal, pekmez gibi tatlılar da katılır. Ancak bu besinlerin tüketiminden sonra dişler fırçalanmadığında, gıdalar diş yüzeyinde kalır ve çürük kaçınılmaz olur. Oysa ki yalnızca 2 dakikanın diş fırçalanmasına ayrılması, diş çürüğü gelişim riskini tamamen ortadan kaldırır. Bu noktada önemli olan dişlerin kahvaltı sonrası mutlaka fırçalanmasına özen gösterilmesidir.

Haberin Devamı

Öğretmenler ağız hijyeni konusunda eğitmeli

Okullarda ağız bakımı ve diş fırçalama çok önemlidir. Çünkü çocuklar öğretmenlerin söylediklerini bir kural gibi görmekte ve bunu uygulamaktadır. Öğretmenlerin onlarla paylaşımları hayatlarında çok önemli bir yer tutmaktadır. Ancak okulda hijyen sağlanamadığı, diş fırçaları yere ya da lavaboya düşebildiği için okulda diş fırçalanma konusunu öğretmenler de çok dile getirmemektedir. Öğretmenlerin okulda diş fırçalama seanslarına önem vermeleri gerekir. Öğretmenler, lavaboda diş fırçalama uygulamalarını kendi dişlerini fırçalayarak öğrencileriyle birlikte yapabilir. Çocukların arkadaşlarıyla bir aktivite şeklinde gün içerisinde dişlerini fırçalamaları sabah ve akşam evde diş fırçalama alışkanlığını kazanmalarında da büyük rol oynar. Anne babalar diş fırçalarını temiz bir kutuda saklamalarını ve düzenli aralıklar da bu fırçaların yenilenmesini sağlamalıdır.

Haberin Devamı

Gargara yapmak çok önemli bir temizlik aracı

Hijyenik koşullar nedeniyle öğrenciler okulda dişlerini fırçalayamıyorsa yanlarında ağız gargarası bulundurabilir. Ağız gargaraları fırçalamanın yerini tutmasa da ağız içindeki floranın değişmesini sağlayacaktır. Bu şekilde kullanılan ağız duşları hijyen sorununu da ortadan kaldırmaktadır. Yanlarında taşıdıkları küçük şişelerinden bir yudum alarak ağızlarını çalkalamaları ve tükürmeleri onlar için çok daha kolay olacaktır. Bu da çürükten korunmada önemli bir yer tutar.

Şurup sonrası da mutlaka dişlere bakım yapılmalı

Çocuklar okul dönemlerinde çok fazla hastalandıkları için tedevilerinde şurup verilmektedir. Şurupların rahatça içilebilmesi ve çocuğun verildiği zaman reddetmemesi için içerisine şeker konulduğu unutulmamalı ve diş yine fırçalanmalı.

Haberin Devamı

Beslenme çantasına konulacak besinleri seçin

Çocuğun beslenme çantası hazırlanırken, diş yüzeylerini temizleyen lifli gıdalar, kuruyemişler, beyaz peynir gibi dişleri temizleyici besinler tercih edilmeli. Çocuğun beslenmesinde çubuk kraker yerine yer fıstığı gibi dişleri temizleme özelliği bulunan gıdalar yer tutmalı. Okullarda yapılan en önemli yanlışlardan biri de genellikle sabah kahvaltıda veya akşam saatlerinde çikolata kremalı ekmeklerin, bisküvilerin limonata, meyve suyu gibi şeker değieri yüksek içeceklerin tüketiliyor olması. Böyle bir durumda çocuk başka bir besin alma gereği duymuyor bu durum da yüzde 100 çürük oluşumuna yol açıyor. Bu nedenle velilerin çocuklarının okulda bu tür besinler almamalarını talep etmeleri gerek. Ya da çikolata kreması yenilecek olan gün çocukların mutlaka diş fırçası ile okula gelmesi sağlanmalı. O zaman çocuklar bu tür bir besini yediğinde diş fıçalaması gerektiğini öğrenir.

Haberin Devamı

Okul kaygısını yenme yolları

Onlar için bu yeni sayfa zorluklarla, kaygılarla dolu. Aileler endişelerinin normal olduğunu onlara anlatabilmeli. Uzman Psk. Ayben Ertem, kaygıyı yenmenin püf noktalarını anlattı.

Okulların açılmasıyla birlikte uzun bir tatil sonrası, birçok çocuk okula tekrar geri dönmenin sevinci, heyecanı ya da üzüntüsünü yaşarken birçok çocuk da okula yeni başladığı için bu duyguları yaşıyor. Anne babalar ve çocuklar için de okula başlamak duygusal olarak çok kolay değil. Birçok ebeveyn çocuklarını okula gönderirken orada tek başına tüm gün yalnız başına birçok şeye karar vermek zorunda kalacak ve zorlanacak diye endişe yaşarken bir yandan da bağımsız olacak olmalarına sevinerek kendi içlerinde karmaşa yaşayabiliyorlar. Uzman Psikolog Ayben Ertem okula yeni başlayan çocukların ebeveynlere tavsiyeler verdi.

“Onunla yaşayacağı değişimleri konuşun.”

Ertem, “Hayatında büyük değişiklikler olacağını ancak bunların çok iyi değişimler olduğunu anlatın ve yeni şeyler öğrenecek olmasıyla ilgili onu heveslendirin ki o da kendine güvenli bir şekilde okula başlasın” dedi. Okul hayatıyla ilgili farklı hususlardan bahsetmenin faydalı olacağını söyleyen Ayben Ertem, “Yeni çevresine daha rahat adapte olabilmesi için onu biraz daha bağımsız hareket edebilmesi için cesaretlendirebilirsiniz. Birçok şeyi kendisinin yapmasına izin verin ki okulda zorluk çekmesin. Kendi başına giyinebilme, yemek yeme ellerini yıkamak, tuvalete gitmek, şişelerin kapaklarını açmak, ambalaj kapakları açmak gibi becerileri ne kadar çok edinmiş olursa okulda da o kadar rahat eder. Bunun dışında çocuğunuzla okulla ilgili duygularını konuşun, pozitif olun, cesaret verin ve heyecanını sürekli paylaşın” diyor.