Gazete Vatan Logo

Okula başlayacak çocuklara nasıl davranmalı?

ACIBADEM Kayseri Hastanesi Psikoloğu Sevim Buzkan Ertuğrul, yaz tatilinin sonuna geldiğimiz bugünlerde, hem öğrencilerin hem de ailelerin okula dönüşle ilgili kaygılarında artış yaşandığını, bu kaygının, çocukları ilk kez okula başlayan ailelerde daha da fazla görüldüğünü bildirdi.

Psikolog Sevim Buzkan Ertuğrul, ‘’İlk kez okula başlayan çocukların ailelerine diğer ailelere göre daha fazla görev düşmektedir. Bu dönemde çocuk tanımadığı bir ortam, ders, kitap, defter, öğretmen vb. olgularla karşı karşıya kalacaktır. Aileler, çocuklarının bu döneme rahat başlayabilmeleri adına, çocuğa okula başlamasının önemini anlatmalı ve bu dönemin hem eğitici, öğretici hem de eğlenceli bir dönem olacağından bahsetmelidirler. Okul ve sınıfın nasıl bir ortam olacağını, arkadaş ve öğretmenleriyle yaşayacağı ilişkileri, olumlu örneklerle kısaca anlatmak faydalı olacaktır. Anne baba geçmişte çocuğa kendi okula başlangıç dönemlerinin olumlu taraflarını anlatarak çocuklarını rahatlatabilirler. Bu konuşmalarda anne ve babanın fikirlerinin çatışmaması ve tutarlı bir şekilde örnekler verilmesi oldukça önemlidir. İlgisizlik kadar fazla ilgi de her zaman çocuk açısından negatif sonuçlar doğuracaktır. İki uçlu davranmadan gerektiği zamanlarda destek verip diğer konularda kendisinin her şeyi başaracağı söylenerek sorumluluk sahibi olması sağlanmalıdır” dedi.

Haberin Devamı

Ailelerin bu dönemde aşırı koruyucu ve kaygılı davranışlarının, çocuğu okuldan uzaklaştıracağını bildiren Ertuğrul, şunları kaydetti: ‘’Mutlaka her anne babanın çocuk için kaygıları vardır; ancak bu durumu çocuğa yansıtmamak ve hissettirmemek gerekir. Bu sayede kişilik gelişimine de yardımcı olunabilir. Uyum ve başlangıç sorunu yaşayan çocuğa, tehdit, yargılama, baskı, kıyaslama ve şiddet asla gösterilmemelidir. Bu şekilde olan davranışlar çocuğun okul fobisi oluşturmasına sebep olarak durumu daha da zorlaştıracaktır. Çocuklar bu dönemde çeşitli sebepler sunarak okula gitmeyi reddedebilir. Aile okula gitme konusunda kesinlikle geri adım atmayarak, istikrarlı bir şekilde davranmalıdır. Çocuğa okula gitmesi gerektiği olumlu bir şekilde anlatılarak teşvik edici olunmalı ve hemen pes edilmemelidir. Hemen pes etmek çocuğun uyum sürecini ve başlangıcını daha çok zorlaştıracaktır. Eğer çocuk bu konuda ısrarcı ise travmatik bir sonuca ulaşmamak için mutlaka bir uzmandan destek alınması gerekir. Özetle, okul öncesinde, çocuk, ailesi tarafından gireceği ortama yönelik bilgilendirilmeli ve bu konu hakkında iletişim halinde olunmalıdır."

Haberin Devamı