Gazete Vatan Logo

Okula başlamaya hazır değilse...

Her çocukta farklı yaşta olabilir

Okulların açılmasına sayılı günler kala, çocuklarla birlikte velileri de okula başlama heyecanı sararken, bazı ebeveynlerin de aklına ''Acaba benim çocuğum 1. sınıfa başlamaya hazır mı?'' sorusu geliyor.

Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Genel Koordinatörü Faruk Tatar, çocuklar için okula başlamanın yeni bir dünyaya girmek, birey olarak toplumda yer almak ve dış dünyaya açılmak olduğunu, okul sürecinin başlamasıyla çocuğun kişiliğini kazanmaya yönelik çabalarının da arttığını söyledi.

İlkokula başlamanın çocuk için önemli bir adım olduğuna işaret eden Tatar, 4-7 yaş arasındaki gelişim her çocukta farklı olduğundan, okula başlamaya hazır olma yaşının da her çocuk için farkı olacağını kaydetti.

Okula hazır olmanın sosyal olarak belli bir olgunluk düzeyine erişmesi ile ilgili olduğunu kaydeden Tatar, "Okula başlayan bir çocuğun kolay ve çabuk öğrenebilmesi, mutlu bir öğrenci olabilmesi için söyleneni anlayabilmesi, gördüklerini, duyduklarını, duygu ve düşüncelerini doğru ifade edebilmesi, dikkatini yeterli bir süre konu üzerinde tutabilmesi, harf ve sembolleri birbirinden ayırt edebilmesi ve tanıyabilmesi, kendi kendine giyinme becerisini kazanmış olması, kendi sorumluluğunu taşıma becerisine sahip olması gerekir" dedi.

HAZIR OLMAYAN ÇOCUK SENE TEKRARI YAŞAYABİLİR

İlkokul 1. sınıfa hazır olmadan erken başlayan çocuğun, öncelikle kendini yetersiz hissedeceğini belirten Tatar, "Kendisini diğer arkadaşlarının performansıyla karşılaştıracak, okula sosyal, duygusal olarak hazır olmadığı için arkadaş ilişkilerinde problem yaşayacaktır. Çocuk zamanla okula gitmek istemeyecek, derslerine dikkatini veremeyecektir. Kısacası okul fobisi, öz güven eksikliği, depresyon, davranış problemleri, okul uyum problemleri gibi çok çeşitli problemlerle karşılaşılabilinir" dedi.

Tatar, ''Eğer çocuk hazır olmadan okula başlarsa ilerleyen okul hayatında sene tekrarları yaşayacak ve daha fazla sene kaybedecektir" diye konuştu.

Haberin Devamı