Gazete Vatan Logo

Okul harçlığını cam silerek çıkartıyorlar

Okul harçlığını cam silerek çıkartıyorlar

Akdeniz Üniversitesi’nde eğitim gören aynı zamanda dağcılık ve kaya tırmanma eğitimi alan gençler, dış cephesi cam olan plazaları temizliyor ve okul masraflarını çıkarıyorlar.

Antalya’da çok katlı alışveriş merkezleri ile iş merkezlerinin dış cephelerini temizleyen üniversiteli grup, Arien Rope Access Endüstriyel Dağcılık Şirketi bünyesinde çalışıyor. Şirketin sahibi ve Akdeniz Üniversitesi mezunu Heval Kal’da okurken yüksek binalarda cam silerek hobisini mesleğe dönüştürmüş bir dağcı. Kal ekibin 6 kişiden oluştuğunu, her birinin profesyonel dağcı olduğunu anlatıyor. Temizlik sektöründe çalışan dağcıların ‘endüstriyel dağcı’ olarak adlandırıldığını belirten Kal, “Her biri alanında profesyonel. Endüstriyel dağcı denmesinin nedeni ise dağcı aparatları ve ipleriyle çalışmaları” diyor.
Milli dağcı Sevda harçlığını çıkarıyor
21 yaşındaki Sevda Geyik, Spor Yüksek Okulu 3’üncü sınıf öğrencisi. Profesyonel dağcı olan, milli sporcu unvanı bulunan genç tırmanıcı, cam temizleme ekibinin en tecrübelileri arasında. Geyik, “Endüstriyel dağcılık ile okul harçlığımı çıkartıyorum. İplerle metrelerce yükseklikten aşağı sarkmak ve camları silmenin tehlikesi, kaldırımda yürümekten daha az.”
Yevmiyeleri 100 ile 350 TL arası
Kal 2010 yılında üniversite sırasında ticari olarak bu mesleğe başlamış. Daha öncesinde kaya tırmanışı ve dağcılık sporuyla ilgileniyormuş. Öğrenciler hem okuyor hem de Antalya’nın yüksek binalarında cam siliyorlar, rüzgar tribünlerinde, köprülerde, inşaatlarda kısaca erişimin güç olduğu yüksek işlerde çalışıyorlar. Ekibin tümü dağcı. Bu nedenle son derece titiz ve güvenli bir çalışma ortamı sağlanmış durumda. Heval Kal, “Bu arkadaşların çoğunluğu üniversitede okumakta, okul masraflarını ve geçimlerini bu iş sayesinde idame ettirmekteler. Uluslararası ‘Sprat iple’ erişim lisansına sahibim, ekipteki arkadaşlar da benzer Sprat ve Irata lisanslarına sahipler. Kurallara çok iyi uymayı tüm tehlikeleri ön görebilmeyi ve ciddi bir tecrübe sahibi olmayı gerektiriyor. Arkadaşlarımız tecrübelerine göre günlük 100 ile 350 TL arasında ücret alıyor. Günde 8 saat 12 metre ile 200 metre arası bir çok yükseklikte çalışıyoruz” diyor.
Mağaradan zirveye
Endüstriyel dağcılık ekibinin bir diğer üyesi ise Jeoloji Mühendisliği 4’üncü sınıf öğrencisi Ceyhun Mert. Birçok mağaraya iniş yaparak haritasını çıkartan, aynı zamanda Akdeniz Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü üyesi, Toros Antalya Mağara Araştırma ve Koruma Derneği üyesi ve Akdeniz Üniversitesi Dağcılık Kulübü üyesi olan Ceyhun Mert, endüstriyel dağcılıkla 1 yıl önce tanıştığını söylüyor. Mağara tırmanışlarında, iniş ve çıkışlarında aldığı eğitimin endüstriyel dağcılıkta işini çok kolaylaştırdığını vurgulayan Mert, “Güvenlik prosedürlerini yerine getirdiğinizde yukarısı kadar güvenli bir yer bulamasınız. Ayaklarınızın bastığı yerlerde olabilecek kazalar iple asılı olduğunuz yere nazaran daha çoktur. Yeter ki bilin ve bilinçli olun” dedi.
Endüstriyel dağcılığın sadece bina dış temizliğiyle sınırlı olmadığını belirten Heval Kal, “Aynı zamanda rüzgar ölçüm direkleri, barajlar ve rüzgar türbinlerine tırmanışlar yaparak temizlik ve bakımlarını üstleniyoruz. Ekip olarak zor şartlarda adrenalini yüksek görevleri bitiriyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı