Gazete Vatan Logo

Okul duvarının altından mezar taşı çıktı!

BALIKESİR’in Erdek İlçesi’nde, geçen yıl restore edilerek öğrenime açılan 1879 yılında yapılan Erdek Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin bahçe duvarının sıvaları dökülünce altından Osmanlı döneminden kalma mezar taşları çıktı.

Erdek Yalı Mahallesi’nde 1879 yılında Rumlar tarafından okul olarak yaptırılan bina daha sonraki yıllarda Menzil Hastanesi ve okul olarak hizmet verdi. 1983 yılında meydana gelen deprem nedeniyle boşaltılan ve onarımı tamamlandıktan sonra uzun yıllar Atatürk İlköğretim Okulu olarak kullanılan 15 derslikli bina, 6 ay süren restorasyonun ardından 177 öğrencisiyle Anadolu İmam Hatip Lisesi adıyla açıldı. Restorasyon çalışmaları öncesi sıvaları dökülmesi nedeniyle istinat duvarlarında Osmanlı döneminden kalma mezar taşları ortaya çıkınca onarım yapılamadı. Duvarlardaki taşları gören Erdekliler, bunların alınarak müzeye konulmasını istiyor. Duvarda belki başka mezar taşları da olabileceğine dikkat çeken Erdekliler, okulun restorasyonu yapıldıktan sonra güzel bir görünüme kavuştuğunu ancak duvarlarındaki mezar taşlarının birkaç seneden beri ortaya çıktığını dile getiriyor.

OKUL DUVARI İÇİN ONARILACAK

Okul duvarlarının tadilat ve restorasyon projesinin çizildikten sonra onarılacağını belirten Erdek Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Ali Özdemir okul duvarıyla ilgili projenin Anıtlar Kurulu’ndan onaylandıktan sonra Milli eğitim Bakanlığı tarafından ihale edileceğini ve ihaleyi alan firmanın duvarları yeniden inşa edeceğini söyledi.

Özdemir, "Duvardaki mezar taşlarını müze yetkilileri de inceledi. Tarihi eser niteliğinde değillermiş ancak hiçbir şekilde dokunamıyoruz, dokunmak zor. Ancak yerinden söküldükten sonra müzeye verilebilir" dedi.

Haberin Devamı