Gazete Vatan Logo

Okul çantası alırken nelere dikkat etmek gerekir?

Yeni bir eğitim öğretim döneminin başlamasına az bir zaman kala okul alışverişleri yapılmaya başladı. Çocuğunuz için okul çantası alırken dikkat etmeniz gerekenleri biliyor musunuz?

Okul çantası alırken nelere dikkat etmek gerekir?

Okulların açılması velileri olduğu kadar çocukları da heyecanlandırıyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri de yeni dönem için yapılacak olan okul ve kırtasiye alışverişi. Defter, silgi, kalem gibi temel ihtiyaçların yanı sıra birbirinden renkli ve çeşitli okul çantaları çocukların oldukça ilgisini çekiyor. Okul çantası alışverişini çocuğunuza bıraksanız şüphesiz en sevdiği renk veya desenler arasından birini seçmek isteyecek. Çocuğunuzun isteği elbette önemli. Ancak bunun yanı sıra özellikle sağlığı açısından okul çantası seçerken dikkat etmeniz gereken belli başlı önemli noktalar var.

Çantanın ağırlığı
Okul çantası seçerken dikkat edilmesi gereken konuların başında ağılık geliyor. Çocuğunuzun vücut ağırlığının %10'undan
fazla ağırlık taşıması sırt ve bel sorunlarına neden olabiliyor. Bu yüzden okul çantasının öncelikle hafif olması gerekli.

Sırt ve bel desteği
Çantanın vücutla direkt olarak temas ettiği sırt bölümünün yumuşak olması rahatlık açısından önemli. Sünger desteği aynı zamanda çantanın içindeki sert cisimlerin vereceği rahatsızlığı da engellemiş olacak.

Haberin Devamı

Askılara dikkat
Dar ve sıkı askılar omuz çevresindeki sinir ve damarlara baskı yapıp kan dolaşımını bozabilir. Bu nedenle okul çantasının askıları geniş ve yumuşak olmalı.

Bölmeler
Çantaları kullanışlı hale getiren nedenlerden biri de içinde yer alan bölmeler. Çanta seçerken çocuğunuzun eşyalarını düzenli şekilde yerleştirebileceği, kullanıma uygun bölmeleri olmasına dikkat edin. Bu aynı zamanda ağırlığın eşit olarak dağılmasını sağlayacak.

Kuvvetli bir taban
Gün içerisinde en çok yere bırakılan çantaların tabanlarının sağlam olması gerekiyor. Yıpranmaya karşı dayanıklı olacak çantaları seçmeye dikkat edin.

Tekerlekli okul çantaları tercih edilebilir
Tekerlekli çantalar son dönemde oldukça yaygın ve öğrenciler için de taşıma kolaylığı sağlıyor. Ancak özellikle merdiven çıkarken dikkat edilmesi gerekiyor.

Çocuklar okul çantalarını taşırken nelere dikkat etmeli?

Çantanın yükü sağa ve sola eşit dağılacak şekilde yerleştirilmeli.

Haberin Devamı

Çantanın askıları uzun ve gevşek olmalı.

Tek elle veya tek omuzla taşınan okul çantaları sırt ağrısı ve duruş bozukluklarına neden olabileceği için mutlaka iki omuzla taşınması gerekiyor.

Çantanın taşınma seviyesi bel veya kalça bölgesinde olmalı.

Zeynep BALİÇ