Gazete Vatan Logo

Okmeydanı sakinlerine müjde!

Tapu sorunu çözülen Okmeydanı, kentsel dönüşüme hazırlanıyor. Bölgedeki nüfusu 100 bine, yapılaşmayı da 3 milyon metrekareye çıkaracak dönüşüm için yerel seçim bekleniyor.

Okmeydanı’nda kentsel dönüşüm çalışmaları hız kazanıyor. Beyoğlu’nun yaklaşık yüzde 25’ini kapsayan ve 5 büyük mahalleden oluşan Okmeydanı’nda tapu sorununun çözülmesinin ardından, kentsel dönüşüm için harekete geçildi. Proje aşamasında olan kentsel dönüşümün hayata geçmesi için yerel seçimler bekleniyor. Dönüşüm projesi hayata geçerse, bölgedeki 75 bin olan nüfus 100 bine çıkacak ve 30 bin kişi de çalışacak.

Tapu sorunu çözüldü

Okmeydanı kentsel dönüşüm projesini tanıtmak için bir toplantı düzenleyen Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, tapu sorununun çözülmesinin ardından sıranın halkın talebi üzerine kentsel dönüşüme geldiğini belirtti.

Okmeydanı’nda yaşadıkları tapu süreci hakkında bilgi veren Demircan, şunları söyledi: “Bölgede bir mülkiyet problemi yaşanıyordu. Bölgenin tamamı SİT alanıydı ve çivi bile çakılması mümkün değildi. Ayrıca Okmeydanı’nın tamamı da Fatih Sultan Mehmet Vakfı adına tapuluydu. Öncelikle vakfa eşdeğer arazi tahsis ettik. Ardından imar planlarını tamamladık.”

Toplam 5 bin 616 bina ve 24 bin 412 bağımsız mülkün, tamamını yerinde tespit ettiklerini ifade eden Demircan, şöyle devam etti: “Tapu almak için gerekli şartları ilan ettik ve başvuruları başlattık. 1 Şubat 2014 günü başbakanımızla ilk tapuları dağıtarak Yeni Okmeydanı’nın ilk adımını attık. Toplam 20 bin 874 tapu dağıtacağız. Tapuları hazırlayarak herkesi imarlı bölgeye taşımış olduk. Bina oturumlarına göre tapuları belirledik. Ortalama 455 lira metrekare değeri üzerinden herkes tapularını alabiliyor.”

Büyük yeşil alanlar olacak

OKMEYDANI‘nda gerçekleştirilecek proje ile bölgenin yüzde 56’sı tarihi alanlar, konut, ticaret, spor, kültür, eğitim, dinlenme alanları olarak tasarlandı. Kalan yüzde 44’ü ise konut ve ticaret alanı olarak belirlendi. 3 büyük yeşil alan, 6 okul ve bir üniversitenin de yer alacağı Yeni Okmeydanı’nın, Haliç-Mecidiyeköy arasında Türkiye’nin cazibe merkezi olması hedefleniyor.

Seçimden sonra başlayacak

Mülkiyet sorununu çözdükten sonra hızlı bir şekilde Okmeydanı’nı yenilemeye başlamak istediklerini ifade eden Ahmet Misbah Demircan, “Önümüzdeki seçim Okmeydanı, aynı zamanda Yeni Okmeydanı’nı oylayacak” diyerek, projenin seçim sonrasında başlayacağına işaret etti.

Dönüşüm alanında şu anda 2 milyon metrekare yapılaşma olduğunu ifade eden Demircan, “Yapılaşmayı 3 milyon metrekareye çıkaracağız. Bunun yarısı hak sahiplerine yarısı da projenin yatırımcısına ait olacak. Yatırımcı, binalar ile yeşil alan ve sosyal tesisleri inşa edecek. Vatandaş tapu dışında ekstra bir ücret ödemeyecek” dedi.

Haberin Devamı