Fil Hamdi hafif kaldı

Gerçek, insanların hayal güçlerini aştığı zaman söylenecek fazla şey kalmıyor. Şu andaki “gerçek” Aziz Nesin’in hayal gücünü bile aşmış durumda.

Aziz Nesin’in “Fil Hamdi” diye bir hikayesi vardır. Hamdi adında bir suçlu aranmaktadır. Merkezden vilayetlere telgraf çekilir, görülürse hemen yakalanması, Ankara’ya gönderilmesi istenir ve bir tarif verilir: İri yarı, kilolu, lâkabı “fil”.

Kısa bir süre sonra bütün vilayetlerden telgraf yağmaya başlar: “45 Fil Hamdi yakaladık hemen gönderiyoruz...” “120 Fil Hamdi yakaladık yola çıkardık...”

Şu anda on binlerce insanın yaşadığına gülecek halimiz yok, ama Aziz Nesin’in ince mizahı da durumu anlatıyor.

Tam sayı belli değil, ama tutuklanan, gözaltına alınan, işlerinden atılan insan sayısının 200 bini aştığı anlaşılıyor.

Bu 200 bin insanın FETÖ üyesi, militanı olduğu, darbe girişimini desteklediği suçlamalarının her biri kanıtlanmak zorunda.

Zorunda, ama suçlama da gerçekten suçlama ise hukuki bir karşılığı olabilir. Bank Asya’ya para yatırdığı için insan tutuklamanın ne hukukta ne vicdanda yeri olabilir.

Haberin Devamı

Kızgın bir velinin ihbarıyla, “PKK’yı destekliyor” iddiasıyla tutuklanan öğretmenin de hukukta ve vicdanda yeri olamaz.

İşinden atılan on binlerce insana hiç bir açıklama yapılmamış olması da hukukta ve vicdanlarda onaylanamaz.

Gülen cemaatinin kontrolündeki şirkette, gazetede çalışmak da kendi başına bir suç teşkil etmez.

Bütün bu insanları aynı torbaya doldurmak da FETÖ’yü olduğundan çok daha kuvvetli gösterir ki, bu da ortaya başka sakıncalar çıkarır.

FETÖ’yü olduğundan daha büyük göstermenin de, 15 Temmuz’un siyasi ayağının buharlaşması tehlikesi yaratacağını da tekrarlamak gerekiyor.

Böyle bir kalabalık içinde, gerçek suçluların teşhisi ve cezalandırılması iyice zora girmektedir. Bank Asya’ya para yatıranla köprüde sivillere ateş açanı, cumhurbaşkanını öldürmeye gideni aynı davaya soktuğunuz zaman doğacak sıkıntıları görmek zorundayız.

“Eşeğini dövemeyen semerini döver” durumun bir an önce çıkmak için ciddi bir hapishane boşaltmasıyla başlamak gerekiyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR