Seçim işareti mi?

Başbakan’ın 81 ili ziyaret edip miting yapacağı açıklanınca akla doğal olarak “seçim hazırlığı mı” sorusu geliyor.

Son kamuoyu araştırmalarında Ak Parti’nin oyu yüzde 70, Erdoğan’a destek ise bunun da üzerinde görünüyor.

Bu oranın karşılığı Meclis’te tek başına anayasa yapacak çoğunluğa sahip olmaktır. Ak Parti şu anda buna en yakın konumdadır.

CHP ve MHP ile birlikte yürütülen anayasa çalışmalarında uyumlu bir hava devam etmekte, üzerinde uzlaşma sağlanan maddeler yazılmaktadır.

Bu çalışmada yargıyla ilgili bir uzlaşmaya varılıp varılmadığı da, başkanlık sisteminin ele alınıp alınmadığı da belli değildir.

Başkanlıkla ilgili bir tartışma olsaydı bunu CHP’nin kamuoyuna yansıtacağını düşünürsek bu konunun ele alınmadığını tahmin edebiliriz.

Bir erken seçimde Ak Parti’nin yüzde 70’e ulaşması için MHP’nin baraj altında kalması gerekiyor. Bu sonuç alındığı zaman da Ak Parti rahatlıkla 400 milletvekiline yaklaşıyor ve anayasayı tek başına yapabiliyor.

Ak Parti’nin yüzde 70’i aynı zamanda HDP’nin de baraj sorunu yaşaması anlamına geliyor. Şu anda Kürt seçmenin tercihleriyle ilgili kanaat oluşturmak kolay değildir, savaş devam etmektedir.

Haberin Devamı

Ak Parti’nin böyle bir oy patlamasına ulaşma ihtimali varsa, Ak Parti’nin de bunu değerlendirme ihtimali vardır. İki partili sistemlerde bile yüzde 60’ın üzerindeki oy oranları çok büyüktür, bizdeki gibi çok azla partili sistemlerde ise olağanüstü büyüktür.

Ak Parti’ye oy veren ve vermeyi düşünen seçmenin lider olarak Tayyip Erdoğan’ı görmesi dolayısıyla seçmen, Ak Parti ve hükümetteki değişiklikleri de olumsuz algılamamaktadır.

Erdoğan’ın ardından başbakan değişikliği olması da, bakan değişiklikleri de seçmen tarafından en azından heyecanla karşılanmamaktadır.

Şu anda da Ankara kulislerinde yeni bakan değişiklikleri olacağına ilişkin söylentiler dolaşmaktadır. Bu da Ak Parti’yi seçime götürecek bir kadro düzenlemesi olarak görülebilir.

Ak Parti’nin FETÖ sarsıntısını ve 15 Temmuz travmasını hasarsız atlatması da bir seçimle tazelenme fikrinin dayanağı olabilir. Rakipsiz olmak tazelenme ihtiyacı olmaması anlamına gelmez.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR