Darbenin siyasi ayağı

15 Temmuz’un ardından kendiliğinden ortaya çıkan demokrasi bloğu çatlamamıştır. Hükümete şu ana kadar gelen eleştiriler de o günün “ruhunun” çerçevesi dışında değildir.

Demokrasi bloğunun şu anda çatlaması mümkün değildir, çünkü Ankara yeni dalgalar olabileceği ihtimaliyle yaşamaktadır.

15 Temmuz’un siyasi ayağının ortaya çıkması yolunda herhangi bir gelişme sağlanmamış olması da tedirginlik kaynaklarından biridir.

Yaşını başını almış gazetecilerin, köşe yazarlarının darbenin siyasi ayağı gibi sunulması, toplumda herhangi bir etkinliği bulunmayan bazı kişilerin “önemli darbeci” gibi görülmesi hedef şaşması yaratır, soruşturmanın sağlığını bozar.

Darbe girişimine katılmakla suçlanan 150 general, 10 bin subay ve 15 bin astsubay olduğu resmen açıklanmıştır. Bu asker kişilerin yargılanma süreçleri de kaçınılmaz olarak siyasi nitelik kazanacaktır.

Darbenin siyasi ayağı, toplumu etkileyecek, darbenin amaçlarına ulaşması için çalışacak “sivil kuvvetler”dir.

Bu “sivil kuvvetler” 27 Mayıs’ta da, 12 Mart ve 12 Eylül’de de, 28 Şubat’ta da vardı ve askeri yönetimlere boyun eğilmesini başarıyla sağlamıştı.

Haberin Devamı

150 general ve 25 bin subay ve astsubaydan söz edildiği zaman kalkışmanın “küçük bir maceracı grup” olması ihtimali de sıfırdır.

Bu yapının, ülkenin cumhurbaşkanının canına kast ederek yönetimi ele geçirmeye kalkışması ancak siyasi bir dayanakla mümkündür. FETÖ’nün bugüne kadar ortaya çıkan üst kısımlarına bakıldığı zaman da bunun için yeterli bir siyasi kuvvet ve dayanak olmadığı da ortadadır.

FETÖ itirafçılarının yaptıkları açıklamalarda geçen isimler de hep alt düzeylerde isimlerdir. Bunların hiç biri darbe girişiminin başarılı olması durumunda “siyasi ayak” olacak isimler söylememektedir.

Fethullah Gülen’in, Humeyni gibi Amerika’dan gelip yönetimin başına geçeceği iddiaları da imkansız varsayımlardan, basit propaganda malzemelerinden ibarettir.

15 Temmuz sırlarının deşilmesini hükümet tarafı istemiyor olabilir, ama demokrasi bloğunun var olabilmesi ve gerçek bir temizlik yapılabilmesi için de bu sırların ortaya çıkması gerekiyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR