Cemaat-Ergenekon ittifakı mı?

Hükümetin darbe girişimini bastırırken çok başarılı ve önemi bir strateji uyguladı. Girişimin ciddiyetinin anlaşılmamasını sağladı.

Girişimin çok ciddidir, hafife almak da arkasında başka hesaplar aramak da ağır bir şuursuzluktur.

Darbenin içinde olmayan Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları enterne edilmiştir. Darbe bildirisini Genelkurmay Başkanının imzalamasına çalışılmıştır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın öldürülmesi için operasyon yapılmış, başarısız olunca uçağının düşürülmesi için girişimde bulunulmuştur.

Plan kan dökmekten, çok kan dökmekten kaçırmayan bir şekilde hazırlanmış, saldırılar buna göre yapılmıştır.

Şu ana kadar belli olanı da özetleyelim: 70’ten fazla general işin içindedir. Ki bu toplam sayının yüzde 25’idir. Hava Kuvvetleri ve Jandarma büyük ölçüde işin içindedir.

Bu çok ciddi bir teşebbüstür ve halkın bunun ciddiyetini tam olarak görmemesi sağlanmıştır.

Darbe girişimini planlayan ve uygulayan mihrak olarak açıkça Fethullah Gülen Cemaati zikredilmektedir.

Cemaatin yargıdaki etkinliği bilinmekteydi ama ordu içinde bu kadar etkili ve örgütlü olması ilk kez ortaya çıkmıştır. Cemaatin askeri gücü bu kadar kuvvetliyse, 17-25 aralık sonrasında böyle bir girişimde bulunması beklenebilirdi. O sırada Hükümet yaralıydı, Erdoğan karşıtlığı zirve yapmıştı.

Haberin Devamı

Ergenekon kelimesi çok yıpranmıştır, herkes başka bir şey anlamakta, davalardaki bilinçli karıştırmalarla hafife alınmaktadır.

Cemaatin 15 Temmuz darbe girişimini, bu kadar kanlı bir şekilde uygulamaya kalkışmış olmasında bazı desteklerin olması gerekir. Bu muhtemel destekler arasında en kuvvetli ihtimal de gerçek Ergenekon’dan başkası değildir.

Yine de darbe girişimine katılan, karışan, destekleyen asker kişilerle ilgili soruşturmalar yürürken Ergenekon kelimesinin telaffuzu da şart değildir.

İdam cezası meselesi

Darbeye tepki gösterenlerin bir kısmı idam cezasının geri gelmesini talep ediyorlar. Cumhurbaşkanı da Başbakan da dikkate alınacağını söylüyor.

İdam cezası geri getirilse bile, darbecilere uygulanması mümkün değildir. Hukukun temel ilkelerinden biri her suçlunun suçu işlediği sırada geçerli kanunlara göre yargılanmasıdır.

Haberin Devamı

“Makable şamil” yani geri dönük uygulama, ancak suçlunun lehine ise mümkündür. Bunun dışında bir şey olamayacağını bu talepte bulunanlara açıklamak gerekir.

DİĞER YENİ YAZILAR