Türban, çocuk ve devlet

Kadınların başörtüsü takıp takamayacakları konusunda çok kavga ettik. Sonunda doğru noktaya geldik. İsteyen kadın başını örter, isteyen örtmez. Devletin bu karışma hakkı yoktur.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uzun süredir tekrarladığı, dün yine söylediği bir “en az üç çocuk” ısrarı var. Böyle bir görüşü olabilir, bunun bu kadar çok tekrarı başka anlamlara gelir.

Ülkemizde hâlâ sokakta yaşayan çocuklar var. Yeterli beslenemeyen yüz birlerce çocuk var. Doğru dürüst eğitim alamayan milyonlarca çocuk var. İşsizliğe mahkum milyonlar var.

Fakirlik sınırının altında yaşayan milyonlarca insanın çocuklarının “rızkı” verilmiş olmuyor.

Çocukları besleyemiyoruz, eğitemiyoruz, dünyaya hazırlayamıyoruz. Devlet önce bunları çözmek durumunda.

Devlet tarafından bakınca kadınlara nasıl başörtüsü takıp takmayacağını söyleme hakkı yoksu, kaç çocuk yapacağını söyleme hakkı da bulunmamakta. Başörtüsü veya türban ile çocuk ısrarının bir farkı yoktur.

Devlet insanların özeline girdiği, yaşama anlayışlarına karıştığı, çocuk yapıp yapmamalarına karıştığı zaman o devlet başka bir devlet olur.

Haberin Devamı

Devletin dönüşmesi üzerine çok konuştuk, çok tartıştık. Ama devletin insanların kişisel tercihlerine, yaşamıyla ilgili karar verme, talimat verme hakkına sahip olmadığında herhalde anlaşmış bulunuyoruz.

İsteyen kadın başörtüsü takar, isteyen kadın istediği gibi giyinir, isteyen kadın beş çocuk yapar, istemeyen kadın çocuk yapmaz.

Eğer devlet gerçekten dönüştüyse, bunların hepsinin tercihlerine aynı saygıyı gösterir, birinin tercihi için herhangi bir baskı yapmaz.

Çok çocuklu ailelere sosyal destek sağlamak da devletin görevidir, ama bunu bir devlet politikasına dönüştürme hakkı ve yetkisi yoktur.

Eğitimin kalitesinin sürekli düştüğünün kanıtları her gün önümüze çıkıyor. Bunu devletin bilmemesi de mümkün değil. İnsanların çocuklarını, özellikle kız çocuklarını okula göndermeleri için çok uğraştık. Belli mesafeler aldık. Ama çocuklarımızı iyi eğittiğimizi söylemek düpedüz yalandır.

Kadınlar başörtüsü taksın ya da takmasın, çocuk yapsın ya da yapmasın kimseyi ilgilendirmez, devleti de ilgilendirmez. Devlet önce çocukların doğru dürüst beslenmelerinin ve doğru dürüst eğitim görmelerinin tedbirlerini alsın yeter.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR