Ak Parti’nin “temayül”ü

“Temayül”ün yeni Türkçesi eğilim. “Temayül yoklaması” yapıldığı zaman da kullanılan oylar seçimi yapacak olanlar için, “filanca olsa iyi olur”dan öteye bir ağırlık taşımıyor.

Ahmet Davutoğlu’nun Ak Parti genel başkan adayı olarak belirlendiği sırada yapılan “temayül” yoklamalarında birinci çıkmadığı duyulmuştu. Hatta Abdullah Gül ve Binali Yıldırım’ın ardından üçüncü olmuştu. Bunun üzerine Binali Yıldırım kongrede bir “hamle girişimi”nde bulunmuştu.

Ak Parti’nin içinden iyi haber alan gazetecilere göre “temayül yoklaması”nda ibre Binali Yıldırım’ı gösterecektir ve Yıldırım’ın Ak Parti’nin yeni genel başkanı ve başbakan olması büyük ihtimaldir.

Ancak parti önde gelenlerine temayülü sorulurken herhangi bir isim söylenmeyeceği için hiçbir aday adayı için yoklamadan birinci çıkmak garanti değildir.

Binali Yıldırım’ın adının ilk andan itibaren “favori” imalarıyla ortaya atılmasından da Ankara’nın havalarını bilenler herhalde biraz kuşkulanmıştır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ahmet Davutoğlu’na “kongreye gidin görevi devredin” derken aklında zaten bir isim olduğu, Erdoğan’ın yönetim tarzını bilenler için en büyük olasılıktır.

Haberin Devamı

Ak Parti’deki temayül yoklaması, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararı üzerinde en ağırlıklı unsur olmayabilir, ama parti içi dengeleri gösterecek ve yeni parti yöneticileriyle bakanların belirlenmesinde önem taşıyacaktır.

Ak Parti’de Ahmet Davutoğlu dönemi 2014 ağustosunda başladığına göre ancak 21 ay sürmüş olacak. 2015 haziran seçiminin ertesinde fiili başkanlık dönemi net ve tartışmasız olarak başladığına göre Davutoğlu’nun önceki döneme göre iktidar süresinin ancak 10 ay sürdüğü de söylenebilir.

Bunları hatırlayarak yeni başbakan tahminlerine geri dönersek ibrenin her halükarda daha genç isimlere dönmesinin de ihtimaller arasında olduğunu söyleyebiliriz. Ak Parti çevreleri kuşkusuz bu ihtimalleri de gözden geçiriyor ve ona göre kendilerine pozisyon belirlemeye çalışıyorlardır.

Ahmet Davutoğlu tecrübesinin ardından, bir sonraki seçime kadar tekrar başbakan değişikliğine asla gerek duyulmaması Ak Parti için şarttır. Bir sonraki genel seçimin hemen öncesinde cumhurbaşkanı seçimi vardır.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR