Yeni başbakanın yükü daha ağır olacak

Ahmet Davutoğlu başbakanlıktan kendi mi ayrıldı, ayrılmak zorunda mı kaldı? Bu sorunun cevabının bir önemi yok.

Önemli olan önümüzdeki yüklü gündemi, Davutoğlu’nun taşımasının zorluğuna Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kanaat getirmiş olması.

Ağır gündem, yeni anayasa ve başkanlık sisteminin gerçekleşmesidir. Gündemin, Güneydoğu’daki savaş, IŞİD ve terör meselelerinde zaten “askeri hat” bellidir ve başbakanın bunlara destek olmak dışında bir yükü yoktur.

Erdoğan Ağustos 2014’te cumhurbaşkanı seçildi. Tekrar aday olursa da, ki bundan başka bir ihtimal yok, görev süresinin iki yıla yakın kısmı tamamlanmak üzere. Geriye kalan 8 yıldır.

Erdoğan’ın, başkanlık sisteminin bir an önce hukuki altyapısının gerçekleşmesi için acele etmesi de doğaldır. Bir strateji vardır ve bu yönde daha hızlı davranılması gerekmektedir. Yeni başbakanın da bu stratejiden bir milim sapma, zaman kaybetme gibi hakları kalmamıştır.

Davutoğlu’nun koltuğuna oturacak olanı tabii ki Erdoğan tespit edecek ve onun anayasa ve başkanlık sistemi konularını en hızlı şekilde halletmesini isteyecektir.

Haberin Devamı

Bu, altından kolay kalkılabilir bir yük değildir. Önce Ak Parti’de herhangi bir çatlak olmamasının bütün güvenceleri sağlanacak. Sonra Meclis’te, yeni anayasayı halk oyuna götürecek oy sayısına ulaşmak için çalışılacaktır.

İkinci ve kökten çözüm ise bir kez daha seçime gidilmesi ve Meclis’te 367’nin üzerinde bir milletvekili sayısının elde edilmesidir. Ankara’da erken seçim lafının daha çok edilmeye başlanmış olması, bu ihtimal üzerinde durulduğunu gösteriyor.

Seçim için ise Ak Parti açısından en uygun tarih eylül, ekim aylarıdır. Bu tarihe kadar ekonomideki birçok olumsuzluk henüz halka yansımamış olacaktır.

Siyasi açıdan da MHP ile HDP’nin çok zor dönemler geçirmesi, her ikisinin de yüzde on baraj altında kalma ihtimalinin bulunması yine eylül ve ekim aylarını göstermektedir.

Yeni başbakan ve genel başkan, oldukça kritik bir seçime Ak Parti’yi götürecek ve kendisinden büyük bir başarı beklenecektir.

Yeni başbakanın yükü gerçekten çok ağır olacaktır ve bu süreçte bir başbakan değişikliği daha mümkün olmayacaktır.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR