Davutoğlu neden gidiyor?

Sorunun, sadece genel başkanın atama yetkilerinin alınmasının olmadığı ortaya çıktı. Ak Parti genel başkanının atama yetkilerinin elinden alınması da, anlaşıldığı kadarıyla nedenlerden biri değil sonuçlardan biriymiş.

Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Ak Parti genel başkanı ve başbakan seçilen Ahmet Davutoğlu’nun bugün yapacağı açıklamalardan bir çok meseleyi öğreneceğiz.

Ak Parti’nin kurucu genel başkanı Tayyip Erdoğan’dı. Erdoğan’ın yasaklı olduğu o dönemde genel başkanlık ve başbakanlık görevini kısa bir süre Abdullah Gül yürüttü. Herkes biliyordu ki yasal sorun çözüldüğü zaman Erdoğan hem başbakan hem genel başkan olacaktı.

Erdoğan 2014’te cumhurbaşkanı seçildiği günlerde, tartışma konularından biri Abdullah Gül’ün genel başkan ve başkan olarak aktif siyasete dönmesiydi.

Sonuçta Ahmet Davutoğlu’nu önce Tayyip Erdoğan, sonra Ak Parti, sonra da halk genel başkan ve başbakan olarak seçti.

Ahmet Davutoğlu bugün görevlerinden ayrılacağını ilan ederse, en kısa zamanda yapılacak kongrede tekrar aday olması da söz konusu olmayacaktır. Ak Parti kongreye tek adayla, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tespit ettiği adayla gidecektir. Bu aday kongrede seçildikten sonra başbakan olarak atanacaktır.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında, son atama yetkisi meselesi dışında temel politikalarda bir farklılık olduğuna ilişkin herhangi bir bilgi kamuoyuna yansımış değildir. Bu temel politikalarda Başbakan’ın Cumhurbaşkanı ile aynı fikirde olduğunu gösterecek beyanatları ortadadır.

Şu anda fiili bir başkanlık sisteminin bulunmasının sorunun temel kaynağı olabilir, ama Davutoğlu açısından bu bilinmedik bir durum değildir.

Ak Parti’nin on dört yıllık iktidarının ardından, iç siyabette en kuvvetli olduğu dönemde bir değişim eşiğinde dolaştığının işaretleri epeydir fazlasıyla ortadadır.

Bu değişimin “devlet partisi” olma yönünde gerçekleşmesini isteyen kuvvetlerin ağırlığının bu kongre sürecinde artması da büyük ihtimaldir.

Bu sürecin ucunda veya bir noktasında bir “erken seçim” köşesi olması da ağırlık kazanabilecek bir ihtimal olabilir.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR