Devlet partisi tercihi

Bir siyasi parti “devlet partisi” olarak kurulabilir, CHP gibi. Ne çaba gösterilirse gösterilsin bu temel nitelik sık sık ağır basar, yine CHP gibi.

Ak Parti bir devlet partisi olarak kurulmadı. Tam tersine devletten şikayetçi bir kitlenin sözcüsü olarak kuruldu. Bunu halk gördü ve Ak Parti’yi girdiği ilk seçimde iktidara taşıdı.

Ekonomik talepleri ve demokrasi talepleri olan orta ve alt sınıflar, orta üst sınıflar bile kendilerini Ak Parti’de buldular.

Her demokratik adım, yılların sorunlarına her demokratik yaklaşım karşılığını buldu. Geniş bir halk desteği, orta ve alt sınıfların desteği halen Ak Parti’nin yanındadır. Herhangi bir itiraz da sandığa yansımamaktadır.

On dört yıllık bir iktidar döneminin ardından Ak Parti yeni bir değişim ve tercih süreciyle karşı karşıya kalmıştır. Tercihin bir yanında “devlet partisi” olmak diğer yanında da “halk partisi” niteliklerini kuvvetlendirmek vardır.

Devlet partisi olan bir parti için, öncelit halk, halkın refahı ve talepleri değildir. Devlet parti ekonomiye bakarken de, büyük devlet çıkarları için halkın fedakârlık yapması mecburiyeti üzerinden bakar. “Büyük hedefleri” devlet ve devlet partisi tespit eder, halkın görevi ise bunlara uymak ve kendisinden istenen fedakarlıkları yapmaktır.

Haberin Devamı

Devlet partisi için herkes azınlıktır, halk partisi için herkes çoğunluktur. Devlet partisi için 5 milyon oyun vatandaşının büyük bir ağırlığı yoktur, kendi politikalarını onaylamayan 5 milyon vatandaş yanlış yapmaktadır.

Şu anda yaşadığımız savaş ve terör meselesinde de devlet ve devlet partisi refleksleri çok kolay ayırdedilebilir.

Ancak bu köşede başka bir soru daha sorulmak mecburiyeti vardır: Devlet partisi mi devleti yönetiyor yoksa devlet mi devlet partisini yönetiyor?

Ak Parti’de bir kesim devlet partisi olmanın getirdiği gücü sevmiş ve alışmış görünmekte, ağırlığını Ak Parti’nin devlet partisi olması için kullanmaktadır.

Bir halk hareketi olarak yükselmiş olan Ak Parti’nin bünyesinin bu değişime direnmeye çalışmaktadır. Bunun iki taraflı işaretleri son günlerde daha sık görünmektedir.

Haberin Devamı

Devlet partisi olmak farklı bir kumaş gerektirir. Eğer o kumş yoksa da, kendisini devlet partisi olmuş gören siyasi parti bir gün bakar ve görür ki devlet partisi başka bir parti olmuş.

DİĞER YENİ YAZILAR