Nafile bir operasyon

Bu operasyonu düşünenlerin bilmesi gereken bir şey var. Meclis’te dosyası olan bütün milletvekillerinin dokunulmazlıklarının hep birlikte kaldırılmasının amacı bellidir. “Özel bir hedefimiz yok” savunması asla inandırıcı olmayacaktır.

1994 yılında Kürt milletvekillerinin Meclis’ten alınıp tutuklanmalarının yol açtığı sonuçları da bellidir. Bu operasyon gerilimi azaltmamış tam tersine tırmandırmış ve anti-demokratik icraatlar listesine yazılmıştır. 22 yıl önce o vekillerin Meclis’ten atılıp tutuklanmalarının gerekçeleri de tıpatıp aynıydı.

22 yıl önce bu icraatın altında yine Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi bir profesörün, Tansu Çiller’in imzası vardı. Bugün de imza sahibi Başbakan Ahmet Davutoğlu aynı üniversitede profesördür.

Tansu Çiller ile Ahmet Davutoğlu kıyaslamasını, ait oldukları üniversite açısından yapmak başka bir konu. Ama aynı yanlışın tekrarının Davutoğlu’na nasip olması ise ilginç bir tesadüf.

Ak Parti, hakkında soruşturma bulunan bütün vekillerin yargılanabilmeleri için anayasa değişikliği teklifini verirken mali suç işleyen, darp suçu, trafik suçu işleyen vekillerin yargılanmasının derdinde değildir. Yargılanacak ve büyük ihtimalle bazıları tutuklanacak olan milletvekilleri HDP’lilerdir.

Haberin Devamı

5 milyon oy almış bir siyasi partinin merkez siyasetten tasfiyesinin yaratacağı sonuçları tahmin etmek kimse için zor değil. Bu vekillerin hapse atılmalarıyla barışın, normalleşmenin biraz daha uzaklaşacağını görmek de zor değil.

Ama Hükümet-devletin en tepesi kararını böyle verdi ve bu şekilde ilerliyor. HDP’li vekillerin hapse atılmasıyla daha çok hendek kazılacağını söyleyenleri de dikkate almıyor.

Halen geçerli olan strateji “son terörist bertaraf edilene kadar devam”dır. “Son terörist”in kim olduğu belli değil, silah taşıyan son PKK’lı mı, terörist olma ihtimali olan son çocuk mu belli değil.

Ama konuşulabilecek son kuşaktan Kürtlerin, merkez siyasetin dışına itilmesiyle, yüz binlerce gencin, çocuğun önünde terör dışında seçenek kalmayacağı kesin.

DİĞER YENİ YAZILAR