Zarrab meselesi

Türkiye’de yaşayan ve iş yapan İranlı Rıza Zarrab’ın Amerika’da tutuklanması bir “sevinç” dalgası yarattı. Bunun nedeni Amerikalıların yaptığı soruşturmada, bazı Türk siyasetçilerin de şüpheli olmaları ihtimali.

Uluslararası para hareketlerinde, çeşitli nedenlerle, kanunların çevresinden dolaşan faaliyetler hep olmuştur. İran da, uzun ve kuvvetli Batı ambargosu süresince, ihtiyaçlarını karşılamak için kanun dışı sayılan yollara başvurmuştur.

Bu tarz faaliyetlerde bulunan kişiler genellikle ön planda olmazlar, kamuoyunun ilgisini çekmek istemezler.

Rıza Zarrab adlı İranlı ise tam tersini yaptı, ortaya çıktığından itibaren magazin dünyasında ve ekonomi dünyasında hep görünür oldu.

Zarrab’la ilgili olarak Türkiye’de yapılan soruşturma da yine kara para hareketleriyle, altın üzerinden yapılan transferler ve paranın izini kaybettirme faaliyetleriyle ilgiliydi.

Yaygın kanaat Zarrab’ın faaliyetlerinin, İran’a ambargoyu delmek amaçlı olduğu ve bu faaliyetlerinde Türk yetkililerden destek aldığı yolundaydı.

Haberin Devamı

17-25 Aralık olaylarında gidişat hükümeti devirmeye doğru yönelirken, operasyonun Gülen cemaati tarafından yönetildiği de anlaşılıyordu.

Zarrab geçen hafta hakkında en azından inceleme yapıldığını bile bile Amerika’ya gitti. “Pis işler” yapanlarda sık görülen bir durum, beklenmedik anlarda “taraf” değiştirmeleridir.

Çok belli ki, Zarrab Amerikalılarla daha önceden temas etmiş, anlaşmış, tatile gider gibi kendini Amerikalı yetkililere teslim etmiş.

Zarrab Türkiye’de bazı bakanlarla da yakın ilişki kurmuştu ve hiç kuşku olmasın, ballandıra ballandıra anlatacağı çok hikaye vardır. Bunların hepsinin doğru olması da gerekmez, Zarrab geçtiği tarafın bütün beklentilerine uygun davranacaktır.

Zarrab olayı Ankara için ciddi bir baş ağrısı yaratacaktır, çünkü İran’a ambargonun delinmesine göz yumulduğu yönündeki bir suçlamayı Ankara’nın kabul etmesi de mümkün değildir.

Sonrası da bellidir: Zarrab, Washington ile Ankara arasındaki muhtelif pazarlıkların malzemesi olarak, yeni kimliğiyle Amerika’nın bir köyünde yaşamaya devam edecektir.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR