İki sandıklı anayasa planı

Meclis Başkanı, CHP’nin anayasa komisyonunu terk etmesinin ardından dört partiye tekrar toplantı çağrısı yaptı.

Bu çağrı, ancak CHP’nin komisyon çalışmalarına katılmayacağı kararının teyit edilmesine yarar, başka bir derde deva olmaz.

Bu Meclis’ten de ortak bir anayasa çıkmasının mümkün olmadığı bir kez daha kanıtlanmış olduğuna göre, yeni bir yol bulmak gerekiyor.

Cumhurbaşkanı ve Hükümet kanadının şu anda aradığı yol, Meclis’te 330 oy olmadan anayasayı halkın önüne götürebilme yoludur.

Şu andaki anayasa açıktır, bir anayasa değişikliği Meclis’te üçte iki çoğunluk alırsa halka gitmeye gerek olmadan kabul edilmiş olur. Halka gitmek için de 330 oy bulunması şarttır.

Anayasa değişikliği ile ilgili maddelerin değişmesi için de aynı koşullar gerektiğine göre, bu yol kapalıdır.

Hükümet erken seçim konusunu kesinlikle reddettiği için bu yola başvurmanın düşünülmediğini varsayıyoruz.

Cumhurbaşkanı sözcüsünün iki ayrı halk oylamasıyla ilgili sözleri de önemli bir tartışma yaratmadı. Buna göre düşünülen, anayasanın cumhurbaşkanı-başkanlık dışındaki maddeleri ile başkanlık maddelerinin halk oyuna ayrı ayrı sunulmasıdır.

Haberin Devamı

Bu, teknik bazı sorunlar yaratabilecek bir yöntem olsa da Ak Parti’nin dışarıdan destek alabileceği bir yöntem olabilir. Örneğin aynı gün iki sandık iki oy fazla sorun yaratabilir.

Bütün muhalefete, “gelin hep birlikte halkın önüne gidelim, bunun gerçekleşmesine destek verin ki halka soralım” denilecektir.

Anayasanın başkanlık sistemi dışındaki kısmının ayrı oylanması halinde geniş bir kabul görmesi çok büyük olasılıktır.

Başkanlık sisteminin ayrıca referandum konusu olması sağlanabilirse de tartışma yine aynı minval üzerine, Tayyip Erdoğan çevresinde yapılacaktır. Bu durumda halk sadece başkanlık sistemi değil Tayyip Erdoğan için de oy kullanmış olacaktır.

Bu da, aynı zamanda bütün siyasi hattın halk tarafından onaylanıp onaylanmadığının tespiti de olacaktır. Sandık, her zaman her “kötü kokuyu” bastırır ve yeni başlangıçlara alan açar.

DİĞER YENİ YAZILAR