Zana ile bir adım

Dolmabahçe mutabakatının ardından ve geçen temmuzda askeri operasyonların başlamasıyla birlikte Hükümet ile Kürt siyaseti arasında iletişim kopmuşu.

Operasyonların öncesinde Abdullah Öcalan da fiilen devre dışına çıkarılmış, onun da iletişimi kesilmişti.

Bu dönemde ilk diyalog teşebbüsünün Leyla Zana’dan geldi öğrenildi. Zana doğrudan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşme talebinde bulundu. Erdoğan da bu görüşmeye olumlu baktığını açıkladı.

Leyla Zana’nın Kürt siyasetinde resmi bir görevi bulunmuyor. Hatta milletvekili olarak henüz yemin de etmedi. Ama Zana’nın 1992’den bu yana Kürt siyasetinde bir ağırlığı bulunmaktadır.

Doğrudan Cumhurbaşkanı ile görüşme talebinde bulunmak da, bütün diyalogların kesildiği bir dönemde önemli bir siyasi adım haline gelmiştir.

Bu görüşmenin içeriğini tahmin etmek zor değildir. Zana, savaş koşullarında Güneydoğu’da yaşayanların yaşadıkları acıları, çektikleri sıkıntıları anlatacak ve operasyonların durmasını isteyecektir.

Erdoğan da Zana’ya, hendek direnişlerinin sona erdirilmesi gerektiğini, ancak bundan sonra operasyonların durabileceğini söyleyecektir.

Haberin Devamı

Bunun doğrudan konuşulması da diyalog yolunda bir ilk adımdır, arkası gelebilecek bir adımdır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bundan sonraki süreçte PKK’nın ve HDP’nin muhatap alınmayacağını tekrarlamaktadır. Muhatap artık doğrudan Türkiye’nin Kürt vatandaşları olacaktır.

Erdoğan’ın görüşmeye sıcak bakması da bu açıdan, Leyla Zana’nın belli bir temsil niteliği olduğunu kabul etmektir.

Geçen hafta Diyarbakır’da Ak Partili ve HDP’li milletvekillerinin bir araya gelmesi de başka diyalog kapılarının açılabileceğini göstermiştir. Silahların susması ortak bir hedef olabildiği zaman da temsil niteliğine sahip olanların diyaloğu çok daha kolaylaşır.

Ak Parti’nin Kürt milletvekilleri, parti ve hükümet kademelerinde yukarıya doğru neyi ne kadar aktarıyor, bilemeyiz, ama şu anda Kürtlerin yaşadıklarını onların da çok iyi bildiğine kuşku yoktur.

Leyla Zana ile başlansın, en fazla “asıl muhatap” sevinecek, arkasının gelmesini bekleyecektir.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR