Hesap çok basit

1 Kasım sonuçlarıyla ilgili tahlillerin bazılarından karmaşık ve kanıtlanması güç sonuçlar çıkarılıyor.

Bazı yeni tespitlere göre, HDP’nin Batı’daki bir kısım oyu CHP’ye gitmiş, aynı miktarda oy da CHP’den Ak Parti’ye gitmiştir.

Bu varsayımların üzerine de bazı siyasi sonuçlar çıkarılıyor. Bunların en önemlisi denebilecek olanı da Ak Parti’nin CHP’den oy almaya başladığı şeklindedir.

Buradan çıkarılan ikinci sonuç da HDP’nin Kürt olmayan seçmenden aldığı oylardan da kaybı olduğudur.

Bu varsayımın doğru olabilmesi için önce HDP’den CHP’ye ve CHP’den Ak Parti’ye giden oyların neredeyse tıpatıp aynı olmasının açıklanması gerekir.

1 Kasım’ın kablosu hiçbir karmaşık varsayım çıkamayacak kadar net ve açıktır:

MHP’nin kaybettiği oylar artı HDP’nin kaybettiği oylar artı 7 Haziran’da sandığa gitmemiş, 1 Kasım’da gitmiş olan seçmenin kullandığı oylar eşittir Ak Parti’nin oy artışı.

Şehir şehir yapılacak toplama çıkartmalarda da aynı sonuç çıkmaktadır. Neredeyse illerin tümünde de genel tablodaki sonuç çıkmaktadır.

Haberin Devamı

MHP ve HDP seçmeninden CHP’ye giden oy kuşkusuz olmuştur. Ancak her ildeki tablo ile genel tablonun aynı olması dolayısıyla bu oy kaymalarının oldukça düşük ve hesaplanması zor miktarda olduğu söylenebilir.

Eğer CHP’den Ak Parti’ye anlamlı bir oy kayması olsaydı, CHP seçmeni açısından bir “canlanma” durumundan da söz edilebilirdi. CHP seçmeni canlanmamış, donmuş kalmıştır.

Batı’da HDP’ye oy veren “solcu” seçmenin ise HDP dışında gidebileceği bir adres yoktur. Bu seçmenin CHP’den HDP’ye gitmiş kesiminin gerekçeleri 7 Haziran’da ne ise 1 Kasım’da da aynıyla vakidir.

7 Haziran’da HDP’ye oy vermiş seçmenin Ak Parti’ye geri dönmesinin gerekçeleri ve mantığı da esas olarak aynıdır ve buna şaşırmaması gereken en başta HDP’nin kendisidir.

İki milyon oy kaybeden MHP ile, yaklaşık 5 milyon seçmen hareket ederken eski oyunda çakılı kalmış ana muhalefet partisinin “yenilenler” durumunda bir farkları da yoktur.

Bu açıdan bakıldığında HDP’nin durumu diğer iki muhalefet partisinden de farklıdır ve seçim sürecini en zor yaşamış olan partinin HDP olduğu da gerçektir.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR