Dış politikada “revizyon” ihtiyaçları

Soğuk savaş döneminde, Sovyetler Birliği döneminde Ankara ile Moskova iki karşıt kampta olmalarına rağmen belli bir sistem kurmuşlardı.

Dünyayı bölüşmüş iki kamp, zaman zaman çok tehlikeli çatışma sınırlarına gelseler de, birbirlerini tehdit olarak görseler de doğrudan çatışma ortamına hiç girmediler.

Rus savaş uçaklarının, Türkiye sınırını geçerek art arda Türk askeri uçaklarını taciz etmeleri iki ülkenin ilişkilerinde ilk kez oluyor.

Putin, çok yakında Erdoğan ile görüşmüş olsa da, Türkiye’ye ve dünyaya bu tacizlerle bir şey anlatıyor.

Anlattığı da çok açıktır: Rusya Suriye’ye ve Suriye meselesine el koymuştur ve bundan sonraki süreçte hiç kimsenin müdahil olmasını istememektedir.

Ortadoğu bataklığına elini sokan kolunu kurtarmakta zorlanır. ABD, iki savaşın ardından bataklıktan çıkmak için bayağı uğraşmak zorunda kaldı.

Ankara’nın Suriye politikası dört yıl önce çok net bir çizgi haline gelmişti: Esad yönetimi gidecek, bunu dışarıdan desteklenen Esad muhalifleri gerçekleştirecek.

Ortadoğu’daki herkes gibi Esad yönetimi için de şiddetin, gaddarlığın bir sınırı yok. Esad kendi muhaliflerine sonuna kadar gaddar, onu devirmeye çalışan IŞİD herkese karşı sonuna kadar gaddar. Diğerlerini eklemeyelim.

Haberin Devamı

Sonuçta, kendisinden çok şey beklenen Özgür Suriye Ordusu’nun, şu anda var olup olmadığı bile belli değildir. Varsa bile hiçbir etkisi yoktur. Esad’ın karşısındaki tek askeri kuvvet, Ankara’nın da hasım listesine koyduğu IŞİD’dir.

Rusya Suriye’ye ve Suriye sorununa İran desteğiyle el koyarken, IŞİD’i de bölgeden temizleme işini üstlenmiştir.

Hep söylenir, politikada ve dış politikada ebedi dostluklar ve ebedi düşmanlıklar yoktur. Konjonktür değişmişse, ortaya yeni koşullar çıkmışsa politikada ve dış politikada “revizyon” şart olur. Bunun gereğini yerine getirmemek ciddi “tıkanma” ve mevzi kayıplarıyla sonuçlanabilir.

Aynı açı Türkiye-Mısır ilişkileri için de geçerlidir. Aynı açı Türkiye-ABD ilişkileri için de geçerlidir. Aynı açı, Kuzey Irak Kürdistan’ı için geçerli olduğu gibi, Suriye’nin Kürt bölgesi için de geçerlidir.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR