Ak Parti’de ağırlık ekonomide

Seçim beyannamelerinin sonuncusunu Ak Parti açıkladı. Beyannamedeki seçim vaatlerinde ekonomik konularda bariz bir ağırlık var, siyaset ikinci planda kalıyor.

2002’den bu yana Ak Parti’nin çevresinde yer alan orta ve alt sınıflar son vaatlerden memnun kalacaklardır.

Özellik gençlere yönelen vaatlerin de etkili olması, en azından gençlerin dikkatini çekmesi doğaldır.

Seçim vaatlerinde avanta her zaman iktidar partisi veya iktidara en yakın partinindir. Seçmen, vaatler kıyaslamasında iktidar adayı partiyi daha fazla ciddiye alır, bu vaatlerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini tartışır.

Son dönemin en tartışmalı siyasi konularından biri olan başkanlık sistemi yine Ak Parti’nin beyannamesinde bir cümle olarak yer alıyor.

Parlamenter sistemin yetersiz kalması nedeniyle başkanlık sistemi daha etkili çalışacak bir sistem olarak amaçlar arasına konulmuştur.

Bu amaç da bir taraftan yeni demokratik anayasa hedefine bağlanmıştır.

Demokratik anayasa, Başbakan Davutoğlu’nun sunumunda temel siyasi hedef olarak belirtilmiştir.

Haberin Devamı

Şu andaki siyasi konjonktür ve dengelerin Ak Parti’ye tek başına anayasa değiştirme imkanlarını vermesi oldukça düşük bir ihtimaldir. Ama 1 Kasım ertesinde ortaya çıkabilecek yeni siyasi dengeler yeni anayasa için yeni ittifak imkanları da yaratabilir.

Askeri dönemden kalma Siyasi Partiler Kanununun değişmesi de önemli bir siyasi hedef olarak beyannamede yer almıştır. Buradaki “demokratik” sıfatı da aslında siyasi parti yönetimlerinden hiç birinin talebi değildir.

Davutoğlu’nun Siyasi Ahlak Yasasında olduğu gibi, Siyasi Partiler Yasasında da hamle yapması bile siyasi yapıda belli bir karşılık yaratabilecektir.

Ülkenin temel meselesi şu anda sadece “terör” kelimesinin etrafına sıkışmış durumdadır. Bu daralma birçok yolu, bu arada demokratikleşme hamlelerinin yolunu da tıkamış durumdadır.

Ak Parti beyannamesindeki “Kardeşliği ebedi kılacak demokratikleşme adımlarının önü açılacaktır” ifadesi şu andaki tıkanmanın giderilmesi için önemli bir vaat olarak görülebilir, görülmelidir.

Haberin Devamı

Beyannameler açıklandıktan sonra sıra bunun madde madde halka anlatılmasındadır. Bu anlatma faaliyetinde de gerçekçi olan her zaman daha fazla ilgi sağlayacaktır.

DİĞER YENİ YAZILAR