Seçime dair ‘uç senaryolar’

1 Kasım sonuçlarıyla ilgili “makul” senaryo ve tahminlerin yanında en “uç” senaryolar da tedavüle çıktı.

Makul senaryolardan biri, esas olarak MHP’den gelecek oylarla Ak Parti’nin tekrar tek başına hükümet kuracak bir çoğunluğa ulaşması.

İkinci senaryo da, 7 Haziran’a göre önemli oy kaymalarının olmayacağı ve tekrar koalisyon mecburiyetinin ortaya çıkacağı şeklinde.

Üç tane de “uç” senaryo siyasi çevrelerin dillerinde dolaşırken, bunların hiç de “uç” olmadığını, ihtimaller içinde olduğu görüşünü dillendirenler de var.

Bunlardan biri HDP’nin bu kez baraj altında kalması üzerine kurulu. Bu ihtimal, Ak Parti tarafı için “uç” değil, kuvvetle temenni edilen ve kampanyanın odağını oluşturacak bir hedef olarak en üst düzeyde ifade ediliyor.

Seçim araştırmalarının hiç birinde HDP barajı altında görünmediği gibi, bazılarında 7 Haziran’a göre oyunu artırmış görünüyor.

“Emanet oylar” denilen ve daha çok önceden CHP’ye oy veren ama 7 Haziran’a HDP’ye yönelmiş olan “sol” seçmen kesiminde de şu anda önemli bir geni dönüş işareti görülmüyor.

Haberin Devamı

Ak Parti, önce Güneydoğu’daki adaylarını önemli ölçüde değiştirerek, son günlerde de Kürt meselesi ve terörle ilgili üslubunda değişiklik yaparak tekrar Kürt seçmenin oylarına talip oldu.

7 Haziran’da HDP’ye oy veren Kürt seçmenin en az 1 milyonunun Ak Parti’ye dönüş yapması halinde HDP’nin baraj sorunuyla karşılaşma ihtimali ortaya çıkabilir.

İkinci “uç” senaryo MHP’nin yüzde 10 barajın altında kalması üzerine kuruluyor. Bunun dayanağı da Ak Parti’nin barış sürecini durdurması ve MHP’nin neredeyse varoluş nedeni haline gelmiş olan terör meselesinde “askeri çözüm” hattında durması olarak gösteriliyor.

Ak Parti’den aday olan Tuğrul Türkeş’in MHP’li seçmenin oy tercihini değişmesini sağlayacağı beklentisi de bu senaryonun dayanaklarından biri.

Bu iki senaryonun her birinde, MHP veya HDP’nin kaybedeceği 80 vekilliğin hemen tümü Ak Parti’ye geçecek ve Ak Parti yüzde 43-44’lük bir oy oranıyla 330’un üzerinde vekillik alabilecektir.

Üçüncü ve “en uç” senaryo ise hem MHP’nin hem HDP’nin baraj altında kalması üzerinedir.

Haberin Devamı

Bu senaryonun 1 Kasım sonucu da Ak Parti’nin 400, CHP’nin 150 milletvekili bulunan, iki partili bir Meclis’tir. Bu “en uç” senaryodur, ama Ak Parti’nin esas 1 Kasım hayali de budur.

DİĞER YENİ YAZILAR