Bu çağrı yapılmalı

Şehit cenazelerinin acı görüntüleri herkesin yüreğini yaralarken başka acı görüntü de ekmek almaya giderken mayının öldürdüğü 12 yaşındaki Kürt çocuk oldu. Ve bir başka görüntü, gülerek elleriyle zafer işareti yapan 12-13 yaşındaki çocuklar.

O çocuklar gülerek sonraki ölümlerin haberini veriyorlar. Çocuğu askerde olan her ana baba uykusuz yaşıyor. Mayınlar, bombalar, havanlar can üstüne can alıyor.

Bu hiçbir toplumun kabulleneceği bir kader değildir, hiçbir toplum çocuklarının askerde ya da dağda ölmesine tahammül edemez, hiç bir toplum “kader bu” deyip de susamaz.

Barış masasının en sağlam şekilde yerleştiğini sandığımız Dolmabahçe görüşmesinde meğer aslında masa kaldırılmış. Bunu anlamamız biraz zaman aldı. Zaman aldı, çünkü hiçbirimiz tekrar kan dökülmesini, olayların bu kadar çığırından çıkmasını beklemiyorduk.

Devlet-Hükümet tarafı masanın tekrar kurulmasına ilişkin bir işaret vermiyor, “askeri çözüm” kararının ucu olarak silahların gömülmesi veya ülke dışarı çıkarılması talebini tekrarlıyor.

Haberin Devamı

HDP’nin PKK’ya yaptığı silahların susması çağrıları da karşılık bulmadı, Kandil Demirtaş’a aşağı yukarı “sen kendi işine bak” cevabı verdi.

Şimdi sorumluluk yine İmralı’ya geçmiş olmaktadır. Abdullah Öcalan’ın PKK’ya müdahale etmesi şart olmuştur.

Nisan ayından bu yana tecrit uygulanan Öcalan’ın Kuzey Irak televizyonuna konuşması için izin çıktığı ve bu konuşmanın 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde, yani bugün yayınlanacağı haberi alınmıştır.

Herkesin bu konuşmadan beklentisi çok açıktır: Abdullah Öcalan, bütün eylemleri durdurması için PKK’ya çağrı yapmalıdır.

Öcalan daha önce, açlık grevlerindeki ölümleri de Kobane protestoları ve çatışmalarındaki ölümleri de bir işaretle durdurmuştur. Bugünkü savaş ortamından çıkılmasını sağlayacak olan Öcalan’ın çağrısıysa, bu çağrı mutlaka yapılmalıdır.

İki ay sonra seçim yapılacaktır ve bu giderek çok daha önemli bir seçim haline gelmiştir. Bugünkü savaş ruhlarıyla gidilecek bir seçimin öncesinin de sonrasının da korkutucu olmaktan çıkması şarttır. Önce silahlar susar, seçim sonrası masanın tekrar kurulması için girişimler başlar.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR