IŞİD’e Türk bombaları

IŞİD, Türkiye sınırları içinde eylem yapmadan çok önce Türkiye’nin sorunu oldu. Önce Batı’dan kuvvetle gelen bir iddia Ankara’yı IŞİD’i desteklemekle suçladı.

Bu yoğun kampanyanın belli bir kamuoyunda, hem içeride hem dışarıda ekili olduğunu kabul etmek gerekiyor. Kanaat, Ankara’nın en azından Türkiye sınırları içinde rahat hareket edebildiği şeklinde yerleşti.

Suruç katliamının ardından genel ve resmi kanaat de, katliamın IŞİD’in eseri olduğu şeklindeydi. Bunun hemen ardından işlenen iki polis cinayetini nasıl bir mantıkla bir araya getirildiği henüz açıklanmış değil.

Ama Suruç katliamının hemen ardından Ceylanpınar’daki polis cinayetleri gelince Ankara’nın tepkisi sınır ötesindeki IŞİD ve PKK mevzilerinin bombalanması oldu. Bombalama IŞİD ile başladı, fazla sürmeden PKK’ya geçildi ve bilindiği gibi yakın günlere kadar devam etti.

IŞİD’e karşı Koalisyon güçlerinin son hava harekatında Türk askeri uçakları da yer aldı. Bu operasyonların nasıl devam edeceği henüz bilinmiyor. Ancak şu ana kadar yapılan açıklamaları göre kuvvetlenerek devam etmesi muhtemeldir. IŞİD meselesi, Türkiye’nin Ortadoğu politikasında son yaşanan hareketler ve sıkıntıların son halkasıdır. Diğer sıkıntı halkalarında da Suriye, Suriye’deki Kürlerin durumu, Irak ve Mısır tabloyu tamamlamaktadır.

Haberin Devamı

Seçim hükümeti kurulurken, bu hükümetin “aktif” olmadan seçim sonrasına geçişi sağlaması öngörüldü. Hatta terör meselesinin çözümü konusunda da bu hükümetten radikal veya cesur bir karar beklenmeyecek. Ancak saydığımız dış kaynaklı sıkıntılar ve diğer dış politika sorunları kimseyi beklemeyecek, Türkiye seçim var diye kimse durmayacak.

Davutoğlu’nun da hükümeti kurarken Dışişleri Bakanlığı için yaptığı tercih bunu gösteriyor. Dışişleri Bakanlığı’na siyasi bir kişi değil, altı yıldır yürüten bir diplomat, Feridun Sinirlioğlu getirildi.

Sinirlioğlu, altı yıldır tümüne hâkim olduğu dosyaları birkaç ay için de olsa Dışişleri Bakanı olarak ele alacak. Sinirlioğlu’nun diplomat olarak Ortadoğu’da bulunmuş olması da belli ki Başbakan ve Cumhurbaşkanı tarafından dikkate alınmıştır. Sinirlioğlu’nun seçimden sonra da belki siyasi kimlikle görevine devam etmesi de sürpriz olmayacaktır.

Haberin Devamı

Güney sınırımız hâlâ bataklıktır ve bu bataklığın çamurları üzerimize fazlasıyla sıçramakta, Suruç’ta ve Kobane’de olduğu gibi kanla gelmektedir. Ne yaparsak yapalım bir süre daha gelecektir, ama bu süreyi kısaltmak da Ankara’nın siyasi ve diplomatik becerisine yakından bağlıdır.

DİĞER YENİ YAZILAR