Niyet yoksa mecal de olmaz

Ak Parti ile CHP birtakım koalisyon görüşmeleri yapıyor. Çeşitli beyanatlardan anlıyoruz ki, aslında koalisyon niyeti oluşmuş değil. Niyet olmayınca mecal de olmuyor.

Suruç katliamıyla başlayan ağır gerginliğin kimsede mecal bırakmadığını düşünenler haklıdır.

Türkiye bir kez daha yönetilmesi zor bir hale gelmiştir. En kolay savaş yollarıyla “görev yerine getirilmiştir” diye düşünülse de sorunlara bir dağ da eklenmiştir.

CHP Genel Başkanı son konuşmasında, Başbakan Davutoğlu’nun Ak Parti-CHP koalisyonu kurulmasını istediğini, ama Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bunu engellediğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın nasıl engellemeler yaptığını açıklamadı ama iki partinin heyetleri arasında görüşmeler ağır aksak da olsa devam ediyor.

Eğer Cumhurbaşkanı tarafından bir engelleme varsa, bunun bir şekilde görüşmelere yansıması ve Kılıçdaroğlu’nun bu iddiasının halka açıklanması gerekiyor.

Koalisyon için gerçek bir niyet olsa, bu siyasi havaya yansır, engellemenin ne olduğu da belli olurdu.

En az bir yıl sürecek bir koalisyon için kimsenin niyeti olmadığına göre, şu anda bekleyeceğimiz birisinin erken seçim için düğmeye basmasıdır.

Haberin Devamı

Başbakan Davutoğlu, MHP ile de belli temaslar olduğunu söyleyerek erken seçim için düğmeye basan kişi olmak istemediğini gösteriyor.

CHP, MHP ve HDP’nin ülkeyi erken seçime götürmek için yeterli kuvveti olmadığına göre de düğmeye basacak olan Ak Parti’den başkası olmayacaktır.

Düğmeye basanın da en tepedeki iki kişiden başkası olması mümkün değildir. Ya Cumhurbaşkanı ya da Başbakan koalisyon faaliyetlerinin tadı tuzu olmadığını söyleyecek ve erken seçim için çağrı yapacaktır.

Bunun dışında bir ihtimalin şu anda görünmediğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Ama erken seçime gidilirken Ak Parti’nin güvenoyu almamış bir azınlık hükümetiyle devam etmesi de mümkündür, muhalefet partilerinin birinin dışarıdan desteğiyle güvenoyu almış bir azınlık hükümetiyle seçime gidilmesi de mümkündür.

İkizi arasındaki fark sadece çeneleri biraz yoracak bir farktır ve olayın esasını değiştirmez.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR