İki cepheli savaş

Aynı kelimelerle ifade edilmese de Ankara savaşın iki cephede yürüyeceğini açıkladı. Hedeflerden biri IŞİD’dir, ikincisi de PKK’dır.

Suruç katliamının IŞİD’in icraatı olduğu konusunda herhangi bir kuşku bulunmuyor. Polis cinayetlerini ise PKK üstlenmiyor ama reddetmiyor.

Polis cinayetleriyle ilgili olarak dolaşan bir örgüt ismi var, MLKP yani Marksist Leninist Komünist Partisi. HDP’den, resmen olmasa da bu örgüt işaret ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan da “terör örgütünün çevresindeki örgütler” mealinde bir ifade kullandı.

Cinayetler bu örgütün icraatı olsa da Hükümet bunun hesabını PKK’dan sormaya karar vermiş ve açıklamıştır.

IŞİD Kobane saldırısıyla birlikte içeride bir savaş unsuru olmanın adımını atmıştı. HDP de çok kan dökülen protesto eylemleri düzenleyerek IŞİD’in “iç unsur” olmasının yolunu iyice açmıştı.

IŞİD Suriye’den sonra Türkiye’de de Kürtleri hedef alarak savaşı başlattı. Aynı IŞİD Suriye’de de Kürtlere saldırıyor, PKK ve onun desteğindeki örgütler de IŞİD’e karşı direniyor.

Kısacası IŞİD ile PKK ve diğer Kürt örgütler arasında bir savaş varken, Hükümet’in hedefinde her ikisinin de yer alması çelişkili bir durum gibi görünebilir.

Haberin Devamı

Daha önce de Kobane’ye destek için Kürt kuvvetlerinin yolunun açılması ve IŞİD’in bu sayede püskürtülmesi hatırlandığında PKK’nın da şu andaki pozisyonunun IŞİD’in amaçlarına uygun olmasını da başka kuvvetlerin işe karışmasıyla açıklayabiliriz.

Ankara’nın IŞİD’e karşı savaşa girmesi, uzun süredir Batı’nın gündeminde olan “IŞİD’i Türk hükümeti destekledi” kanaatinin ve propagandasının bertaraf edilmesini sağlayacaktır. Ama “IŞİD’e karşı daha önceden etkili önlem alınabilirdi” eleştirisi de gündemden düşmeyecektir.

İki cephede savaş, Türkiye için sınır ötesi değil “içeride” savaş anlamına gelmektedir. Her iki savaşın da iç sarsıntıları büyük olacaktır.

PKK’ya açılan savaşı büyük bir Kürt kitlesi kendilerine açılmış savaş gibi algılayacak, radikal İslam’ın çeşitli unsurları da Ankara’yı “Büyük şeytan Amerika” ile İslam’a karşı işbirliği yapan “hain” olarak görecektir.

Haberin Devamı

Gerçekten zor bir dönemden geçiyoruz ve bu dönem kısa olmayacağa benziyor.

DİĞER YENİ YAZILAR