Seçime doğru birkaç tespit

Erken seçim henüz gündeme gelmedi. Ama Ak Parti ile CHP’nin uzun ve mutlu bir evliliğine kendileri de ihtimal vermedikleri için siyasi pozisyonlar seçime göre şekilleniyor.

Bir erken seçimde oylarını artırma umudu ve beklentisi içinde olan iki siyasi parti olduğu fazlasıyla belli olmuştur.

Ak Parti, siyasi ve ekonomik istikrarsızlık korkusunun kendi seçmeninin geriye döneceği kanaatinde olduğunun işaretlerini vermektedir.

Bu kanaat doğru olabilir, ama bundan emin olmak için 7 Haziran seçimindeki 9 puanlık düşüşün tahlilinin doğru yapılması ve yeni seçim stratejisinin buna göre oluşturulması gerekir.

Seçim ertesi Ak Parti’de görülen üslup değişikliğinin, seçim öncesi fazlasıyla kullanılmış olan çatışmacı dille ilgili tespitlerden kaynaklandığı anlaşılmaktadır.

Ak Parti’nin tepesinin dili sertleştikçe, muhalefetin dili de sertleşmiş ve sandıkta bunun getirisi doğrudan HDP’nin olmuştur.

Ak Parti’nin, barış sürecini başlatan ve önemli demokratik adımları atan parti olmasına rağmen, Kürt seçmenin kendisini terk etmesinin tahlilini doğru yapıp yapmadığı ise belli değildir.

Haberin Devamı

Kürt seçmenin Ak Parti’den HDP’ye gitmesinin nedenini, PKK baskısına, mahalle baskısına, tehditlere bağlamak eğilimi zaman zaman ortaya çıkmaktadır. Eğer Ak Parti Kürt seçmeni kaybetmesini bunlara bağlar, erken seçimdeki stratejisini buna göre kurarsa 7 Haziran’daki yanılgısını tekrarlamış olur.

HDP, oylar emanet olsun olmasın 7 Haziran’da oyunu katlamıştır ve yeni seçim stratejisini ortaya çıkarmaya başlamıştır.

HDP, PKK’yı Türkiye’ye karşı silah bırakmaya çağırarak, aslında seçim kampanyasını da başlatmıştır.

Kürt seçmenin tümüne yakının oyunu toplayan HDP ülkenin geleceği ile kendi geleceğini bir araya getiren barış hamlelerini artırdıkça ve bundan sonuç aldıkça oylarını daha da artırabileceğini görmüştür.

Orta ve alt sınıflar Ak Parti’den vazgeçmiş değillerdir, ama HDP de onlar için bir çekim alanı olmuştur. Bunun değişmesi için de ortada bir neden yoktur.

***

Bayramınız bayrak olsun, her gününüz bayram olsun, bayramınız kutlu olsun.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR