Kısa ömürlü koalisyonlar

Koalisyon hesapları yapılır, değişik varyasyonlar üzerinde durulur, farklı senaryolar yazılırken temeldeki fikir değişmiyor.

Her konuşmanın, her hamlenin, hatta sessizliğin arkasında aynı fikir var, bu da koalisyonun, koalisyonların uzun ömürlü olmasının imkansızlığı.

Ak Parti’nin de, muhalefet partilerinin de önümüzdeki döneme bakışı ve beklentileri kısa ömürlü koalisyon üzerinedir.

CHP ve MHP’den hangisi Ak Parti ile koalisyon yaparsa yapsın, kendisinden hem halk desteği, hem örgütlenme, hem de devletteki konumu açısından çok daha kuvvetli bir ortakla baş başa kalacaktır.

Koalisyonun ömrü de, küçük ortağın iktidara bir kenarından ilişmekle yetineceği süreden ibarettir.

CHP de MHP de bir erke seçim isteme durumunda olmamalarına rağmen, büyük ortağın “yanaşması” durumuna uzun süre tahammül etmeleri oldukça zordur.

Seçmen, kendi partisini iktidar ortağı olarak görecek ve seçim öncesi vaatlerden başlayarak birçok talep ve beklentisinin yerine gelmesini isteyecektir.

CHP de MHP de kendi örgütüne, seçmenine sürekli aynı cevabı verecek, “koalisyon şartlarından” yakınarak durumu idare etmeye çalışacaktır.

Haberin Devamı

Bir ortağın büyük diğer ortağın küçük olduğu bir koalisyonda neler yaşanacağı başından bellidir. Büyük ortak küçük ortağın semirmesine izin vermez, küçük ortak da alanını genişletmek için sürekli olarak büyük ortakla çatışır.

Ak Parti ile koalisyonda yaşayacağı sıkıntılar belli olan CHP ve MHP’nin erken seçimi istemesi de zordur, çünkü ikisi de bir erken seçimde oylarını artırma umudu taşımamaktadır.

Ak Parti de, bütün koalisyon ihtimallerini denemeden erken seçime gitmenin kendisine bir artı sağlamayacağı kanaatini satır aralarında sürekli olarak ifade etmektedir.

Erken seçimi açıkça telaffuz eden tek parti, üzerine oturduğu dalganın kendisine biraz daha yukarıya taşıyabileceğini düşünen HDP’dir. HDP kendisine şu andaki tartışmalara mesafeli bir hatta çekerek beklemeyi tercih etmiştir.

Uzun ömürlü bir koalisyon ihtimalini hiç kimse hesapta tutmazken, küçük taktik oyunlar da doğal olarak “koalisyonu ben bozmadım o bozdu” diyerek halkın karşısına çıkma hesaplarına dayanacaktır.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hükümeti kurma görevini Ahmet Davutoğlu’na verdiği andan itibaren başlayacak olan 45 günlük sürenin de bir “olmazlar teyidi” halinde geçmesi de kaçınılmaz görünmektedir.

DİĞER YENİ YAZILAR