İçleri çok sıkıntılı

Beklenen durum, koalisyon için “resmi” görüşmeler başlamadan ortaya çıktı. Hem CHP’de hem MHP’de Ak Parti ile koalisyona istekli olanlarla isteksiz olanlar kendi aralarında itişiyorlar.

CHP’nin içinin de MHP’nin içinin de birbirinden farkı yok. Hepsinde birinci kaygı “koalisyonu kurmayan, istemeyen, erken seçime götüren biz olmayalım, halkın karşısında ‘uzlaşma istemeyen taraf’ görünmeyelim” kaygısı.

Bunda kimsenin görüş farkı yok, çünkü yaygın kanaat hala, ülkeyi erken seçime götürenin halk tarafından cezalandırılacağı şeklinde.

Bu noktada herkes aynı fikirde ama, CHP’de ve MHP’de bir adım ileri gidildiği zaman işler karışıyor.

Ak Parti ile koalisyon yapmamak için yan çizmek isteyenlerle, koalisyonda yer alıp iktidara bir kenarından ilişip, bu sayede kuvvetlenme hesabı yapanlar iyice ayrışmış durumdalar.

CHP’de, Ak Parti ile koalisyon hükümeti kurmanın ve Ak Parti’yi destekleme görüntüsü vermenin seçmen tarafından hiç hoş karşılanmayacağını düşünenler oldukça kalabalık.

MHP’de de, Ak Parti ile koalisyonun ardından gidilecek bir erken seçimde barajın altına düşme ihtimalinin bile kuvvetleneceğini düşünenler de Devlet Bahçeli’yi zorluyorlar.

Haberin Devamı

Başarısız bir koalisyon denemesinin ardından gidilecek erken seçimde en rahat konumda kendisinin olacağını düşünen Ak Parti koalisyon çalışmalarını moral olarak daha kuvvetli olarak götürebilecek.

Koalisyon çalışmaları nasıl yürütülürse yürütülsün sadece bir “deneme” olacağına göre, anlaşmanın da 45 günlük süreye yakın bir anda gerçekleşmesi muhtemel görünüyor.

İkinci bir deneme olmayacak. Çünkü ilk deneme hangi muhalefet partisiyle birlikte yapılırsa yapılsın, birinci denemenin başarısızlığı halinde diğer muhalefet partisi ikinci deneme için asla talip olmayacak.

Ak Parti CHP ile koalisyon kurar ve bu koalisyon başarısız olursa MHP “bir de biz deneyelim” demeyecektir. Aynı şey tersi durum için de geçerlidir.

Ak Parti’nin ise bütün denemelere açık görünmekte ve davranmakta kaybedeceği bir şey yoktur.

CHP ve MHP’nin içlerine bakanlar, erken seçim ihtimalini biraz daha yakından göreceklerdir.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR