Erken seçimin faydaları

Şu anki durumla ilgili görüş beyan eden herkes, söz birliği yapmış gibi, erken seçim olmaması gerektiğini söylüyor.

Bu, siyasi partiler açısından anlaşılır bir şey, çünkü koalisyon kurmayan, kuramayan veya beceremeyeni seçmenin cezalandıracağına dair bir kanaat var ve herkes bunu doğru kabul ediyor.

Bu kanaatin kanıtı olarak da seçim ertesi yapılan kamuoyu araştırmalarında hiçbir partinin oy oranında anlamlı bir değişiklik görülmemesi de gösteriliyor.

Bu yaygın kanaat dolayısıyla bütün siyasi partiler, parti sözcüleri ve kendi sözcüleri olan siyasiler, koalisyon kurmak için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarına halkı inandırmaya çalışacaklar.

Bu çaba da, CHP genel başkanı Kılıçdaroğlu’nun MHP genel başkanı Bahçeli’ye başbakanlık önermesi oldu.

CHP’nin gönlündekinin, üç muhalefet partisinin kuracağı koalisyon olduğu iyice anlaşıldı, ama bu öneri de MHP’nin “HDP ile hiçbir işbirliği yapmayız” kararını değiştirmedi.

Halen ortada iki seçenek durup duruyor. Biri Ak Parti-CHP, diğeri de Ak Parti-MHP koalisyonu.

Haberin Devamı

Her iki durumda da asıl güçlüğü yaşayacak olan küçük partiler, CHP ve MHP’nin olması kaçınılmaz.

MHP de CHP kadar kendi seçmenine, Ak Parti ile koalisyon yapmasını anlatmakta güçlük çekecek. Geçen iki yıldır CHP ve MHP kendi seçmenine Ak Parti ve Tayyip Erdoğan hakkında her şeyi söyleyerek seçmenlerini iyice bilediler.

Bunda bir beis görmediler çünkü ikisi de Ak Parti’nin tekrar tek başına iktidar olacağına inanıyordu, bugünkü duruma ihtimal vermiyordu.

Ak Parti CHP ile koalisyon kursa MHP, MHP ile koalisyon kursa CHP hemen elindeki en kuvvetli kozu oynayacaktır.

Bu koz dört eski Ak Partili bakanla ilgili önergedir ve bu önerge verildiği anda Ak Parti ile koalisyon kurmuş olan parti türbülansa girecektir.

Günlerdir erken seçimin kötü olduğu söyleniyor, tek kanıt olarak da sandığın değişmeyeceği iddia ediliyor.

Belki artık erken seçimin faydalarını konuşmaya başlamak gerekiyor. Başlamak için de seçmenin, 7 Haziran’da oyunun yönünü belirlerken hangi saiklerle hareket ettiğini tartışmak yerinde olacaktır.

Haberin Devamı

Bu saiklerin doğru tahlili de seçmene, halka her şeye rağmen yeni bir şeyler söylemenin yeni bir üslup belirlemenin yollarını açabilecektir. Erken seçim o zaman çok faydalı olabilir.

DİĞER YENİ YAZILAR