Önce koalisyon(lar)

Akıllarda daha çok erken seçim olmasına rağmen, kimse bunu telaffuz etmeyecektir. Bir buçuk yılda üç seçim geçirmiş olan halka hemen erken seçim teklif etmek şu anın en gayri siyasi hamlesidir.

Koalisyon veya koalisyonlar önceki gece saat 19’dan itibaren gündemin birinci maddesi olmuştur.

Ve CHP ile HDP hemen Ak Parti ile koalisyon yapmayacaklarını ilan etmiştir. HDP Başkanı Demirtaş Ak Parti azınlık hükümetini dışarıdan desteklemelerinin de söz konusu olmayacağını söylemiştir.

Bu açıklamaları kesin kabul edersek geriye iki koalisyon ve iki dışarıdan destekli azınlık hükümeti ihtimali kalmaktadır.

Seçim öncesi de sık sık telaffuz edilen Ak Parti-MHP koalisyon birinci ihtimal olarak öne çıkmaktadır. MHP Genel Başkanı Bahçeli pazarlığı seçim gecesi oldukça yukarıdan açmış ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın durumunun da önemli bir koşul olacağını belli etmiştir.

MHP’nin Ak Parti azınlık hükümetini dışarıdan desteklemek için de koşullarının pek değişmeyeceği tahmin edilebilir.

İkinci koalisyon ihtimali üç muhalefet partisinin, CHP-MHP-HDP’nin ortak hükümet kurmasıdır. Böyle bir koalisyonda HDP ile MHP’nin birlikte yer alması olasılığı da mümkün görünmemektedir.

Haberin Devamı

Geriye kalan son ihtimal de CHP ile MHP’nin azınlık hükümetini HDP’nin dışarıdan desteklemesidir. “Ak Parti cezalandırılsın ama ülke hükümetsiz kalmasın” gerekçesiyle yine fazla ömürlü olmayacak bu formül de deneme ihtimalleri arasındadır.

Şu anda var olan bütün koalisyon ihtimalleri dört yıllık bir hükümet ihtimalini göstermemektedir.Bu dönemde partilerin ilk kaygısı, “krizi çıkaran ve erken seçimi zorlayan olarak ben görünmeyeyim” olacaktır.

Büyük sıçrama yapmış olan HDP ile, oyunu durduğu yerde artıran MHP’nin erken seçim istemesi de zordur.

Bulunduğu noktada zor duran CHP’nin de bir erken seçim istemesinin mantığı görünmemektedir.

Üç muhalefet partisi bütün imkanları deneyecekler ve erken seçimi mümkün olduğu kadar uzağa götürmeye çalışacaklardır.

Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan, anayasal yetkilerini kullanarak hızlı bir erken seçimi zorlayabilir mi? Bu sorunun henüz bir cevabı bulunmuyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR