Başkanlık aşağıya indi

Başkanlık sistemiyle ilgili olarak tartışmadan çok çatışma hali yaşadık. Başkanlık sistemini savunanlar da, bunun gerekliliğini tam anlatamadı, karşı çıkanlar da sadece Erdoğan üzerinden tepki göstermekten ileri gitmedi.

Başbakanlık sistemi gündemden çıkmış değil, ama seçim kampanyasında, daha önceden beklendiği gibi yukarda bir gündem maddesi de değil.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bazı konuşmalarında başkanlığa yer veriyor, bazen karşıdan bir ses geliyor, bazen hiç gelmiyor.

Başbakan Davutoğlu da konuyla ilgili bir ısınma olduğu zaman başkanlık sisteminden yana olduğunu bildiren ifadeler kullanıyor.

Ama Davutoğlu da, diğer Ak Parti sözcüleri de “başkanlık sistemini getireceğiz” şeklinde bir kararlılık ifadesi kullanmıyor.

Seçim kampanyasında yeni anayasanın da önemli bir gündem maddesi olması bekleniyordu, bu da olmadı. Parti liderlerinin tümü demokrasi tartışmalarına, yeni anayasa konusuna girmiyor. Veya o kadar az giriyorlar ki, bunların bir yansıması, karşılığı olmuyor.

Başkanlık sisteminin seçim kampanyasının önemli bir maddesi olmamasından Ak Parti’nin bu konuda ısrarı olmadığı sonucunu çıkartmak mümkündür.

Haberin Devamı

Bunun tercümesi şudur: Eğer Ak Parti, tek başına anayasayı değiştirebilecek 367 milletvekili üzerinde bir çoğunluk sağlamazsa başkanlık sistemi konusunda ısrarcı olmayacaktır.

Ak Parti’nin 367 rakamına ulaşması ve üzerine çıkabilmesi için de HDP’nin barajı aşamayarak Meclis dışı kalması ve alamadığı 60 dolayında vekilliğin tümünün Ak Parti’ye geçmesi gerektiği artık herkesin malumudur.

Başkanlık sistemi konusunda HDP de diğer muhalefet partileriyle aynı hatta yer almakta ve sisteme kesinlikle karşı olduğunu sık sık beyan etmektedir. Bu beyanlar da diğer muhalefet partileri gibi, sistemin tartışılması üzerine değil doğrudan Erdoğan karşıtlığı üzerine yapılan beyanlardır. Bu arada Abdullah Öcalan’ın başkanlık sistemine karşı olmadığı yolundaki ifadesini de hatırlayabiliriz.

Başkanlık meselesi şu anda gündemin üst sıralarından inmiş görünmektedir ve ancak seçim ertesinde ve Ak Parti’nin Meclis’e kuvvetli bir çoğunlukla gelmesi halinde gündemin üst sırasına geri dönecektir.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR