Barajı aşmasa ne olur?

Ak Parti’nin seçimden tek başına iktidar çıkıp çıkmayacağını soranlar, cevabı büyük ölçüde buldular.

Geriye kaldı bir soru: HDP barajı aşacak mı? Aslında bu sorunun cevabı da olumlu olarak şekilleniyor.

Ama başka bir soru sorulmaya devam ediyor: HDP barajı aşamazsa ne olur?

Kötümser beklentiler az değil ve oldukça kara senaryolara kadar gidiyor. En kara senaryo da HDP’nin Diyarbakır’da bir Meclis toplayacağı ve özerklik ilan edeceği şeklinde.

Bu senaryonun ucunda çok fazla kaos ve kuşkusuz 90’lara dönüş diye özetlenebilecek korkular yatıyor.

HDP yüzde on barajı aşamaz ve Diyarbakır’da bir Meclis oluşturup bununla siyasete devam edebilir. Belden aşağı oyunlarla Meclis dışında bırakıldığını söyleyerek yaygın protestolar yapabilir. Bundan illa kaos çıkması ve kan dökülmesi gerekmiyor

HDP’nin örgütleyeceği yaygın tepkiler ancak bir erken seçim ihtimalini zorlamak amacını taşıyabilir. Bunda belli bir ilerleme sağlayabilmek için de yanına başka bir seçim “mağduru” bulmak zorunda. Bu da olsa olsa CHP olabilir.

Haberin Devamı

HDP’nin baraj altı kalması durumunda da belli bir bölgede, yerel yönetimleri elinde bulundurduğu bölgede özerklik ilan etme ihtimalinden de çok söz edilir oldu.

Özerklik ilanının herhangi bir siyasi ve hukuki geçerliliği olmayacağı gibi, “anayasal düzeni tebdil tağyir teşebbüsü” faaliyetine girer ki, bunun arkası da HDP’nin de istemeyeceği sonuçlar doğurabilir.

Türkiye partisi olması iddiasıyla yola çıkan ve bunun için yüzde on barajı aşarak Meclis’te kuvvetli şekilde temsil edilmeyi amaçlayan bir siyasi parti, oyunu mevcut kurallarla kabul etmiş demektir ve zaten bununla halktan oy istemektedir.

HDP barajı aşamazsa dört yıl bekler. Bu bekleyişte, yine de yüzde ona yakın bir halk desteğine sahip olarak barış sürecinin birinci unsurlarından biri olmaya devam eder.

Dört yıl sonra da, geçen dört yıl içinde bütün ülkenin barışına katkıda bulunmuş bir siyasi parti olarak tekrar halkın karşısına çıkar. Bu sürede de demokrasiye dışarıdan yapılacak her türlü müdahalenin karşısında yer almak gibi bir sorumluluğu da olmaya devam edecektir.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR