Son iki anket, üç kesin sonuç

Seçim yasaklarının arasına seçim anketleri de girecek. Son duyacağımız seçim araştırmalarına hep birlikte kulak kesileceğiz.

Bazı araştırma kuruluşları açık şekilde “taraf” olarak çıktıkları için bütün araştırmalar aynı ağırlığı taşımıyor.

Doğrudan manipülasyon ve seçmeni kandırma amaçlı araştırmalar da artık büyük ölçüde anlaşılıyor.

Eski seçimlere, bazı araştırma kuruluşlarının yaptıkları tahminlerle seçim sonuçlarına baktığımız zaman da itibar edilmemesi gereken kuruluşlar ortaya çıkıyor.

Son iki anketi yapan ORC ve Andy-Ar adlı kuruluşların araştırma sonuçları açıklandı. İki kuruluş da seçim sonuçları tablosunun “ortası”nda mutabık görünüyor.

CHP için ORC yüzde 23.9, Andy-Ar yüzde 25.8 rakamlarını veriyor.

MHP için de ORC’nin verdiği yüzde 15’e karşılık Andy-Ar’ın verdiği yüzde de 16.

Ancak tablonun tepesinde, yani Ak Parti’de ve tablonun altında, HDP’de iki kuruluşun sonuçları birbirinden önemli ölçüde uzaklaşıyor.

Ak Parti ORC’de yüzde 47.5, Andy-Ar’da yüzde 41.9 görünüyor. Bu araştırmalarda “kabul edilebilir sapma” yüzde 2 olsa da iki kuruluşun sonuçları yine birbirine fazla yaklaşmıyor.

Haberin Devamı

Benzer durum HDP’de de görülüyor. ORC HDP için yüzde 8.1 verirken Andy-Ar yüzde 10.7 veriyor. “Standart sapma”yı hesaba kattığımız zaman da iki kuruluşun yüzde 9 civarında buluştuğunu düşünebiliriz.

Ak Parti’deki büyük fark nereden geliyor, sorusunun kolay cevabı iki kuruluştan birini suçlayarak, kendi beklediğimiz rakama inanmaktır.

Ak Parti seçmeniyle ilgili gözlem ve bazı tahlillerden yola çıktığımız zaman ise, bu kesim seçmende halen bir “dalgalanma” olduğu sonucuna varabiliriz.

Ak Parti seçmeninin bir kısmı, Kürt kökenli seçmen diyerek açalım, HDP’ye yönelmiş olsa dahi Ak Parti’nin son on günde üzerine çalışabileceği, çalışmak durumunda olduğu ve daha önce kendisine oy vermiş olan geniş bir seçmen grubu bulunmaktadır.

Bu iki araştırmadan yola çıkarak üç net sonuca varabiliriz:

1- Ak Parti ve HDP cenahlarındaki belirsizlikler son güne kadar, 7 Haziran’a kadar sürecektir.

2- Yurt dışından gelecek oylar hem Ak Parti hem HDP için hayatidir.

Haberin Devamı

2- Ak Parti her durumda tek başına iktidar olmaktadır.

DİĞER YENİ YAZILAR