Şaibe söylentileri

Geçen seçimdeki trafo kazasının kasıtlı olduğuna, seçim sonuçlarını etkileyecek hile yapıldığına hâlâ inananlar var.

Bildik bileli her seçimde yenilen hile yapıldığını iddia eder, kendi taraftarının bir kısmını da inandırır. Bunun ustası da CHP’dir.

1999’da CHP baraj altında kaldığında da, en kararlı CHP’liler hileyle bu sonucun ortaya çıktığına kendilerini inandırmıştı.

Seçim sonucunu değiştirecek kadar büyük bir hilenin faili de CHP’dir, sandık çalınması, değiştirilmesinden, oyların yakılmasına kadar her şey yapılmış ve Demokrat Parti iktidarı dört yıl ertelenmişti.

Söylenti çıkarmak, teknolojinin en kara kullanımlarından birine imkan vermesiyle çok kolaylaştı. Twitter denilen sistemde biri bir şey sallıyor, biraz sonra on binlerce insan buna inanarak ya da inanmış görünerek en budalaca iddiaları bile gerçekmiş gibi bütün ülkeye yayıyor.

Son yayılan söylentilerden biri, HDP’nin yüzde 11-12 oy alacağına ama seçim hilesiyle oylarının yüzde 10’un altına düşürüleceğine ilişkin söylenti.

Bunun için yaklaşık 1 milyon oyla oynanması gerekiyor. 1 milyon oyla oynanması, yok edilmesi veya değiştirilmesi için de yaklaşık 30 bin sandıkta “operasyon” yapılması gerekiyor. Her sandıkta bütün siyasi partilerin gözlemcileri olduğuna göre bunu başarmak için acayip bir örgütlenme şart. On binlerce insan tehdit edilecek, susturulacak, satın alınacak.

Haberin Devamı

Bunu başarmak için sadece on binlerce sandık görevlisi halletmek de yetmiyor, ilçe seçim kurullarında görevli binlerce hakimin de en azından satın alınması gerekiyor.

Bu söylentileri çıkarmak ve yaymak aslında yenilgi bekleyenlerin kendi taraftarlarını kandırmasından başka bir şey değildir.

Yüksek Seçim Kurulu, onca kritik ve gergin seçimde her zaman başarılı bir sınav vermiş, seçim sonuçlarına leke sürülmesine imkan vermemiştir. 12 Eylül askeri yönetimi bile 1983 seçimlerinin sonucuna müdahale edememiştir.

Manasız söylentiler çıkarmanın da bu söylentileri çıkaranlara hiç bir zaman bir faydası olmamış, sadece bir zafiyet ifadesi olmuştur.

DİĞER YENİ YAZILAR