Rehavet ve sürprizler

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan önceki akşam seçimle ilgili değişik bir yorum yaptı.

Erdoğan’ın cümlesi aynen şöyle: “Herhalde son ana kadar sürprizlerle dolu bir seçim olacak.”

Cumhurbaşkanı “sürprizler” derken herhalde CHP’nin “patlama” yapmasını kast etmiyor, AKP’nin beklentilerin çok üzerine çıkmasını kast ediyor.

Cumhurbaşkanı bu cümlenin öncesinde de “örgütlerdeki sükunet ve rehavet”ten söz etti.

Bu iki cümle birleştiğinde Cumhurbaşkanı’nın seçimle ilgili uyarısı ve beklentisi ortaya çıkıyor.

Kendisine gelen bilgiler dolayısıyla Ak Parti örgütlerine bu uyarıyı yapıyor. Örnek aslında geçen Ağustos ayındaki cumhurbaşkanı seçimidir. Cumhurbaşkanı seçiminde, genel seçimde Ak Parti’ye oy vermiş olan yaklaşık 2.5 milyon seçmen sandığa gitmemiştir.

CHP ve MHP seçmeninin yaklaşık 2.5 milyonu da ortak adayı beğenmeyip sandığa gitmeyince ana oranlar değişmemiş ve Erdoğan yüzde 52 oyla ilk turda seçilmiştir.

Seçime iki hafta kala, Erdoğan’ın sözünü ettiği “sükunet ve rehavet” buradan kaynaklanıyor olsa gerek.

Haberin Devamı

Erdoğan 1994’ten beri girdiği ve kampanyasını yönettiği bütün seçimleri kazandı, partisinin oyunun sürekli artmasını sağladı.

Ak Parti ilk kez Erdoğan’ın yönetmediği bir seçime giriyor ve Erdoğan “400 milletvekili”ni telaffuz ederek bu seçimdeki hedefi daha da yükseğe koymuştu.

Cumhurbaşkanı seçiminde oy kullanmayan 2.5 milyon Ak Parti seçmeni başka bir partiye gitmedi, bu seçimde başka bir partiye gideceğine ilişkin bir işaret de görülmüyor. Bundan çıkacak sonuç Ak Parti’nin bu seçmeni tekrar sandığa götürmek için çalışmak zorunda olmasıdır.

Ak Parti politikalarına destek oyları 2007 ve 2010’da yapılan iki referandumda yüzde 68 ve yüzde 58 olduğundan yola çıkılırsa Ak Parti’nin oy tavanının epeyce yukarda olduğu sonucuna da varılabilir.

Erdoğan rehavet ve sürprizlerden söz ederek, seçim öncesi iki haftanın daha da önem kazandığına işaret etmektedir.

Ağustos’ta sandığa gitmeyen Ak Parti seçmeni için de, Ağustos’ta sandığa gitmeyen MHP seçmeni ve Ak Parti ile MHP arasında tercih yapacak seçmen için de son iki hafta belirleyici olacaktır.

Haberin Devamı

HDP’ye yönelme eğilimindeki CHP seçmeni için de, Ak Parti ile HDP arasında tereddüt eden seçmen için de kampanyanın son döneminin büyük etkisi olacağı anlaşılmaktadır.

DİĞER YENİ YAZILAR