Seçim ertesindeki masa

Kısa süre önce barış süreciyle ilgili iyimser beklenti, seçim öncesinde önemli gelişmeler olacağı şeklindeydi. “Önemli gelişme” de PKK-KCK’nın kongre toplayıp, “Türkiye ile silahlı mücadelenin sonlandırıldığını” açıklaması olacaktı.

Kongre için önce 15 Nisan tarihi ortada dolaşırken, kongre çalışmalarının durdurulduğu ve süresiz erteleme kararı alındığı açıklandı.

Şu andaki durum, süreci yürütecek olan tarafların bütün hamleleri seçim ertesine bıraktığı noktasında görünüyor.

Seçim sonrası hamleleri ise kuşkusuz 7 Haziran günü sandıktan çıkanlar büyük ölçüde belirleyecek.

HDP, Hükümet ile, İmralı ve Kandil arasındaki hattı da tutarak masanın bir tarafına oturmuş bulunmaktadır. Masada hareket olmasını sağlayacak olan, izleme heyeti konusundaki kararın Hükümet tarafından hayata geçirilmemesi sürecin fiilen ertelenmesi anlamına gelmektedir.

7 Haziran’da HDP’nin yüzde 10 barajı aşması ve Meclis’e kuvvetli bir grupla gelmesi durumunda barış süreci masasındaki ağırlığı da buna göre, hatta aldığı oy oranına göre yeniden şekillenecektir.

Haberin Devamı

Eğer HDP yüzde 10 barajı aşamaz ve bunun tepkileri sokağa dökülür, Kürt siyaseti yeni bir belirsizlik ortamına girerse bunun sürece olumsuz etkisi olacağı da ortadadır.

HDP’nin Meclis dışında kalması, Abdullah Öcalan’ın “Türkiye partisi” ve “demokratik siyaset” projeleri açısından da başarısızlık sayılacağı için, bunun yansımasının sokağa dökülmesi halinde de şimdiden öngörülemeyecek birçok gelişme de ihtimal dahiline girer.

Bu durumda kalan masada esas olarak Hükümet bulunacaktır, masanın karşı tarafında ise başarısız bir siyasi hareketin olması masayı büyük ölçüde “tek taraflı” hale getirebilecektir.

HDP yüzde 10 barajı aşıp Meclis’e 60’ın üzerinde milletvekiliyle gelmesi halinde sorumluluğunun daha da artacağının bilincinde olduğunun işaretlerini zaman zaman veriyor. Ama zaman zaman da vasat bir Ak Parti karşıtlığı çizgisinde tavırlara takılarak, diğer muhalefet partilerinin hattına giriyor.

Seçim ertesinde yine bir masa olacak ve bu masanın nasıl bir masa olacağını da 7 Haziran akşamındaki HDP gösterecek.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR