Eşit vatandaşlık

Ak Parti’nin seçim beyannamesinde çok şey var. 2023 hedefinin içinde demokrasi ve insanlık onuru kısımları en önde yer alıyor.

Seçim beyannameleri halka verdikleri sözlerle, taahhütlerle aynı zamanda eksikleri de tespit ederler. Halk hayatında neyin, nelerin eksik olduğunu bildiğine göre, bunun tespitlerini doğru yapmak da siyasete düşer.

Ak Parti’nin beyannamesinin bütün içeriğinin çeşitli tahlilleri yapılabilir. Başkanlık sistemiyle ilgili bölüm üzerinde de doğal olarak durulacaktır.

Burada beyanname, başkanlık sisteminin faydalarının üzerinde durmuyor, bu sistemin var olan sisteme göre daha faydalı olduğunu, halkın da bunu bildiğini varsayıyor.

Üzerinde durduğu, başkanlık sisteminde Meclis’in ağırlığının azalmayacağı, ayrıca yürütmenin de dengeleneceği konusudur.

Eşit vatandaşlık konusu beyannamenin değişik maddelerinde defalarca gündeme gelmektedir. Ama barış süreciyle ilgili herhangi bir özel hatırlatma yoktur.

Eşit vatandaşlık üzerinde durulması da Ak Parti’nin bu alandaki eksiklerimizi kabul ettiğini göstermektedir. Eşit vatandaşlık, insanlık onuru kavramı ile birlikte ele alındığı zaman “etnik” meselelerin üzerine çıkmaktadır.

Haberin Devamı

Ak Parti’nin beyannamesinden anlaşıldığına göre, Kürt meselesinin sona erdiği görüşü hakimdir. Barış sürecinde gelinen son nokta da, silahı bırakmamakta direnen bazı unsurların yarattığı sorunlardan ibaret görülmektedir.

Bu algı tartışmaya açıktır. Açıktır çünkü barış sürecinin tamamlanmasının hangi noktaya tekabül ettiği konusunda farklı görüşler bulunmaktadır.

Eşit vatandaşlık taahhütleri tabii ki önemli bir aşamaya ulaşıldığını göstermektedir. Ama Kürt meselesinin olmadığı ya da kalmadığına önce Kürtlerin ikna olması gerekir. Meselenin sadece evveliyatı değil, bugün, bugünkü siyasi konjonktürde de meselenin ele alınışı ve “karşıt cephe” tarafından kullanılışı meselenin sona ermediğinin göstergeleridir.

Ak Parti, yüz maddede gelecek on yılın vizyon ve taahhütlerini anlatıyorsa, bu on yıl “her şeyin tamamlanma süresinin” ifadesi bağlayıcı sözlerin takvimi olarak görülecektir.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR