Gözde seçmen Aleviler

Milletvekili aday listelerinin tümünü elden geçirdikçe bir genel tespit daha ortaya çıkıyor: Dört parti, hatta küçük partilerde de heyecan verecek bir isim bulunmuyor.

Heyecan verecek isim, seçmene, “Bunu çok iyi düşünmüşler” dedirtecek ve biraz da sürpriz olacak isimdir.

Yine listelerin genel durumuna bakıldığında en “gözde” olarak Alevilerin öne çıktığı söylenebilir.

HDP, Alevi toplumunu temsil edecek nitelikte birkaç isme ön sıralarda yer verirken CHP’nin listelerini Alevi adaylarla doldurduğunu söylemek mümkün.

Alevileri temsil eden siyasi parti girişimleri birkaç kez olmuş, ancak Alevi toplumu bunlara rağbet etmemiş, esas olarak CHP tarafında kalmayı tercih etmişti.

Alevilere atfedilen “solcu” kimlik CHP’nin “solcu” olarak kabul edilmesine de geçen elli boyunca büyük destek olmuştu.

Türkiye Alevilerinin yaklaşık on milyon dolayında bir topluluk olduğu kanaatinden yola çıkarak, 5 milyonluk bir oy potansiyelinden söz edebiliriz.

Bugünü kadar CHP’ye yönelen Alevi oyları bu partinin iktidar olması bir yana, yüzde 35’lik bir sınırda durmasına da yetmedi. Diğer yandan da Alevi oylarını kaybetmesi CHP için yüzde 30’un altına düşmek anlamına geliyor.

Haberin Devamı

Alevi oylarına en ciddi talep bu seçimde HDP’den gelince bu oyların önemi biraz daha arttı.

HDP sadece Aleviler değil, Ermeni, Kafkasyalı, Süryani, Yezidi adaylarla bütün bu toplulukların oylarına talip oldu.

Yüzde 10 sınırındaki bir parti için bu oyların toplamı önemli bir yekun ifade ediyor.

Daha önce Alevi açılımı başlatan ve Alevi temsilcilerini milletvekili yapan Ak Parti ise bu seçimde Alevi oylarını hedefleyen bir listeyle çıkmadı. Kuşkusuz Ak Parti seçim kampanyası sırasında Alevi açılımı üzerinde duracaktır.

Genel Başkanı’nın ağzından seçimde yüzde 35 hedefi koyan CHP’nin Alevi oylarını tutması “hayati” hale gelmiştir. Genel başkanının da Alevi olmasının, bu oyların tutulmasında önemli bir unsur olduğuna, olacağına kuşku yoktur.

Aynı “hayati” durum HDP için de söz konusu olduğuna göre, 7 Haziran’a kadar Alevilerin “en gözde seçmen” hali devam edecektir.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR