Kıyamet kopmaz, ama...

HDP’nin durumu, yüzde 10 seçim barajını aşıp aşamayacağı herkesin birinci veya ikinci derdi olmaya devam ediyor. Kamuoyu araştırmaları halen HDP’yi yüzde 10’un sınırında gösteriyor. Ama basit sokak gözlemleri bile HDP’ye doğru önemli bir hareket olduğunu tespit etmeye imkan vermektedir.

HDP yüzde 10 barajını aşarsa ne olur? Bu sorunun cevabı bellidir. Kuvvetli bir muhalefet partisi olur, barış süreci de demokrasi talepleri de güç kazanır. Kürt siyasetiyle birlikte radikal sol da ilk kez ülke kaderini ve geleceğini etkilemekte çok kuvvetli söz sahibi olur.

HDP’nin seçim barajını bağımsız adaylarla aşması siyaseti başarılı olmuş, partiye büyük güven kazandırmıştır. Cumhurbaşkanı seçimi de HDP’nin daha geniş kesimlere açılma potansiyelinin bulunduğunun işareti olmuştur.

Ancak hâlâ cevabı açık olmayan bir soru vardır: HDP yüzde 10 barajını aşamaz ve Meclis dışında kalırsa ne olur? Bunun ilk makul cevabı olarak “kıyamet kopmaz” cümlesi ortaya çıkıyor.

Kıyamet kopmaz, ama toplumda, HDP’nin Meclis dışı kalması halinde sokak hareketlerinin tırmanacağına ilişkin bir tedirginlik de bulunmaktadır.

Haberin Devamı

HDP baraj altında kalırsa, bunun birinci siyasi sonucu yüzde 10 barajını kaldırmamış olan siyasi iktidar ve iktidarların suçlanması olacaktır. HDP kendi seçmenine ve halkına mazeretini böyle açıklayacak ve bu da duygusal tepki ve dalgalanmaların yolunu açabilecektir.

Kürtlerin algısı, “müesses nizam bizim yasal siyaset yapmamızı istemiyor” duygusunun kuvvetlenmesi şeklinde oluşursa da bunun bazı sonuçları olacaktır.

HDP’nin dört yıl Meclis dışında kalmasının, barış sürecinin en kırılgan unsurlarından biri olan “güven” meselesine de olumsuz etkilerinin olması kaçınılmazdır.

Son olarak Başbakan Yardımcısı Akdoğan’ın söylediği, HDP yüzde 10 barajını aşamazsa “kıyamet kopmaz” cümlesi, belli bir siyasi olgunluk varsayımına dayanan bir kanaattir.

Bu kanaatin arkasından gelecek “ama”lar epeyce fazla olsa da bunların tümünün aşılabilmesi için yine HDP’nin barajı aşması en güvenli yoldur.

DİĞER YENİ YAZILAR