Gül’ün ‘devam’ demesi

Cumhurbaşkanı makamına çıkmış olanların tekrar sıcak siyasete dönmesi bizim için yabancı bir durum değildir.

İsmet İnönü, milli şefliğinden sonra CHP’nin başına geçmiş, başbakan olmuş, siyasete partisinde Bülent Ecevit’e karşı yenilene kadar devam etmiştir.

Abdullah Gül, Refahyol dönemindeki dışişleri bakanlığının ardından Ak Parti kurucusu ve ikinci ismi olarak 2002 seçiminden sonra başbakan olmuştur.

Tayyip Erdoğan’ın yasaklı durumunun kalkması üzerine, Erdoğan başbakan olurken Gül de dışişleri bakanı olmuştur.

2007’de Meclis tarafından cumhurbaşkanı seçilmiş olan Abdullah Gül’ün görev süresince izlediği “uzlaşmacı” ve “mutedil” hattın destekçileri de olmuş, bazı Ak Partililer ise onun günün siyasi gelişmelerinde “daha fazla Ak Partili” olmasını beklemiştir.

Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı adayı olurken de “Putin-Medvedev formülü” de çok tartışılmıştır. Cumhurbaşkanı ile başbakanın yer değiştirerek ülkeyi aynı ikili olarak yönetmeleri formülü gerçekleşmemiştir.

Ak Parti’de “üç dönem kuralı” dolayısıyla ciddi bir kadro değişikliği yaşanacaktır. Çok sayıda milletvekili ve bakan, bir dönem siyaset dışında kalacaktır.

Haberin Devamı

Ak Parti’nin kurucu kadrosunun tümü de, Abdullah Gül dışında üç dönemini tamamlamıştır ve bunların büyük çoğunluğunun tekrar aktif siyasete dönmeleri için “takvim” uygun değildir.

Abdullah Gül’le ilgili olarak ortaya atılan “yeni parti” iddialarının da, Erdoğan karşıki cepheden gelen ve Ak Parti’nin bölünmesi umudundan başka bir şey olmayan niyetler olarak hiç bir karşılığı olmamıştır.

Gül siyasete devam kararı alırsa, bunu Ak Parti dışında yapmasının ihtimali sıfırdır. Kendisi de bunu birçok kez açıkça söylemiştir.

2015 seçiminden itibaren Türkiye’nin değişim ve dönüşüm sürecinin yeni bir aşamaya gelmesini, hatta hızlanmasını bekliyorsak Abdullah Gül’ün bu süreçte yerini almasının hem Ak Parti hem de bütün siyaset açısından faydalarının büyük olacağını her tarafsız göz tespit edebilir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve Ak Parti üst düzey yöneticilerinin Abdullah Gül’ün milletvekili adaylığıyla ilgili son sözleri de görülebilir, görülmelidir.

Haberin Devamı

İnsan kaynaklarımızı, deney ve birikimlerimizi daha iyi değerlendirmek, siyasette her zaman kalite yükseltir.

DİĞER YENİ YAZILAR