Başkanlığa destek

Başkanlık sistemiyle ilgili tartışmaların yoğunlaştığı dönemlerde yapılan kamuoyu araştırmalarında olumlu görüş bildirenlerin oranı yüzde 35-40 dolayında görünüyordu.

Buradan çıkarılan sonuç da, Tayyip Erdoğan’ın açık tavır ve tercih göstermesine rağmen, AKP’ye oy veren seçmende de başkanlık sistemiyle ilgili kuşkular bulunduğu şeklindeydi.

MAK tarafından yapılan son araştırmada ise başkanlık sistemine destek verenlerin oranı ilk kez yüzde 55’e çıktı.

Aslında bu desteğin büyük ağırlığının “kişi” ile ilgili olduğu, fikri sorulanların cevabının “Tayyip Erdoğan yetkili başkan olsun” olduğuna kuşku yoktur.

AKP’nin önereceği başkanlık sisteminin birçok ayrıntısına henüz vakıf olmadığımıza göre, bu araştırmada tercih bildirenler de vakıf değildir, ama net bir cevap vermektedirler.

Yüzde 55’lik bir oran tartışmaların bu aşamasında oldukça yüksek bir orandır ve esasen Tayyip Erdoğan’a destek oranıdır.

Bu oran üzerinden gidersek, AKP’ye oy veren ya da verme eğilimindeki seçmenin bu konuda kararının açık olduğunu görebiliriz. Ama dikkat çekmesi gereken bir başka nokta da AKP’ye oy vermeyen bir kısım seçmenin de başkanlık sistemine destek olmasıdır.

Haberin Devamı

Bu kesimin daha önce MHP ve SP’ye oy vermiş seçmen olması çok büyük olasılıktır. CHP ve HDP seçmeninden böyle bir hareket olmayacağına göre de tek olasılık MHP ve SP seçmenindeki harekettir.

Bundan çıkabilecek bir başka sonuç da Erdoğan’ı başkanlık için destekleyen seçmenin bir kısmının 7 Haziran genel seçimlerinde AKP’ye yönelme ihtimalidir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim kampanyası başlamadan önce 7 Haziran seçiminin ana maddesinin yeni anayasa ve başkanlık sistemi olacağını ilan etmişti.

Bu da halkın yeni ve sivil anayasaya destek verirken başkanlık sistemi ve bir kez daha Tayyip Erdoğan için oy kullanması anlamına gelmektedir.

Son araştırmanın sonuçlarını başka araştırmalar da teyit ederse bu kez de seçim döneminin nasıl geçeceğini ve sonuçlarını erkenden, bayağı erkenden görebiliriz.

DİĞER YENİ YAZILAR