Kriz yok, yola devam

HDP heyetinin, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile yaptıkları görüşmenin sonrasında “kriz yok, yola devam” açıklamasından, Abdullah Öcalan’ın yol haritasının onaylanmış olduğu sonucunu çıkarmak fazla iyimserlik olmayacaktır.

Açıklamadan Sırrı Süreyya Önder’in, “çok seri bir görüşme trafiği başlayacak” demesi “150 gün” veya “seçim öncesi bu aşamanın tamamlanması” takvimi üzerinde de anlaşma sağlandığını gösteriyor.

Önemli bir karar da “daha az konuşma” hakkında. Buradan sürecin şeffaflığıyla ilgili olumsuz fikir üretmek yerine, yerli yersiz, çoğu şahsi fikir ve tepkilerin ulu orta ve nereye gideceğini fazla düşünmeden yapılan konuşmaların en azından azaltılması niyetini görmek daha yerindedir.

Bu aşamadaki açıklamalar, kimilerinin zihinlerini fazla kurcalayan İmralı-HDP-Kandil arasındaki çelişkilerin de abartıldığı noktada olmadığının teyidi olarak da görülebilir.

HDP heyeti büyük ihtimalle Leyla Zana’nın da katılımıyla Kandil’e giderek son durumu KCK yöneticilerine aktaracaktır. KCK’nın son olarak yaptığı geniş toplantıda “Öcalan’ın yol haritasına uyma” kararı alındığı daha önce açıklanmıştı.

Haberin Devamı

Barış sürecinde kriz umut edenlerin beklentileri 6-7 Ekim ertesinde iyice azalmış olmalıdır. KCK’nın kararı, Kandil’den Öcalan’a karşı hareket, hatta isyan bekleyenlerin umutlarını yok etmiştir. HDP sürecin Hükümet ile görüşmeler kısmını yürütmektedir. Güvenlik bürokrasisi de Abdullah Öcalan ile görüşmeleri yürütmektedir. Görüşmelerin bu kısmının MİT dışında, İç Güvenlik Müsteşarlığının katılmasıyla kuvvetlendirileceği bildirilmektedir. Bununla takvimin hayata geçmesinin hızlanmasını sağlamasının amaçlandığı bellidir.

Yol haritasında bir değişiklik yoktur, Abdullah Öcalan 2015 Nevruz’unda, Mart ayında barış sürecinin son aşamasına geçileceğini ilan edecektir. Silahlara vedanın ilan edilmesi için Nevruz’un seçilmiş olması dolayısıyla CHP’li Sezgin Tanrıkulu’nun önerisini de hatırlatabiliriz. Tanrıkulu Nevruz’un ulusal bayram olarak tatil olmasını öneriyor. Neden olmasın? Her Nevruz’da Barış ve Kardeşlik bayramını kutlarken nereden nereye geldiğimizi hatırlarız, hatırlatırız.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR